MarkoLind "Kynä on miekkaa vahvempi"

SUDENSUOJELU ON TERRORISMIA: LUE NÄISTÄ SUSIEN TEKEMISTÄ HIRMUTEOISTA

  • Lisää totuuksia uutuuskirjastani, joka ilmestyy nyt syksyllä.
    Lisää totuuksia uutuuskirjastani, joka ilmestyy nyt syksyllä.

Heti alkuun tahdon kiittää A Studio: Talk http://areena.yle.fi/video/1334259187330
erittäin hyvästä ohjelmasta, sekä tässä ohjelmassa vieraina olleita ihmisiä. Jokainen seurattuaan kyseistä keskusteluohjelmaa ei voinut olla huomaamatta Luonto-liiton Puheenjohtajan vaisua esiintymistä, jossa epätietoisuus löi kättä lähes täydellisen ymmärtämättömyyden kanssa. Ohjelma antoi hyvän kuvan siitä, kuinka suuresta järjettömyydestä susiensuojelussa on kysymys ja myös siitä, että sudensuojelu jolla ei ole mitään todellisia perusteita esittää näkemyksiensä tueksi on terrorismia susista kärsiviä kohtaan. Siksi julkaisen nyt tässä blogissani otteita uutuuskirjastani (Suden kahdet kasvot), jotka käsittelevät aihetta.


SUDENSUOJELU ON TERRORISMIA SUSISTA KÄRSIVIÄ KOHTAAN

Susiensuojelu on terrorismia luonnonsuojelun nimissä susista kärsiviä ihmisiä kohtaan, jossa ollaan valmiita toimimaan tietyissä tilanteissa myös lainvastaisesti sekä häikäilemättömästi. Tämän osoitti mm. Venäjällä v.2012 todettu tapaus, jossa susitutkijana itseään pitävä henkilö Vladimir Bologov kertoi päästäneensä luontoon "susikasvattamostaan" lainvastaisesti peräti 57 sutta, joka on tähän mennessä (2012) Euroopan suurin siirtoistutus. Tätä lainvastaista sekä vastuutonta toimintaa olivat taloudellisesti tukeneet muut aktivistit Euroopasta käsin. Vaikka maamme yksi tämänhetkinen susitutkija Kojola heti uutisen tultua julkisuuteen lehdistössä tuomitsi kyseisen susikasvattamon toiminnan, on hän kuitenkin ollut tietoinen Vladimir Bologovin toiminnasta jo vuosia ennen lausunnon antamista.

Eläinaktivistien riveissä on paljon niitä, jotka tahtovat maahamme lisää susia. Eläinaktivistien ajatusmaailma on susiensuojelijoiden ajatusmaailmaa jossa häikäilemättömyys kantaa röyhkeiden tekojen lippua taistelussa ihmisyyttä vastaan. Seuraavassa ote Wikipedia / internet:"Elokuussa 2007 EVR:n aktivistit päästivät Mustasaaressa noin 2 500 minkkiä vapaaksi luontoon. Iskun arvioidaan aiheuttavan huomattavaa vahinkoa alueen ekosysteemille. Tihutyön kohteeksi joutuneen tarhan rehusiiloihin oli maalattu kirjaimet "EVR", ja Eläinten vapautusrintaman tukiryhmä julkisti nettisivuillaan tarhaajan nimen ja toivotti minkeille "hyvää karkumatkaa". Marraskuussa 2008 iskettiin EVR:n nimissä munakanalaan Närpiössä Norrnäsissä tuhoten kanalan ruokinta- ja juoma-automaatiota sekä ilmastointia sääteleviä laitteita. Tämän seurauksena 2000 - 5000 kanaa kuoli tukehtumalla yön aikana. Kanojen voinnin tarkastanut eläinlääkäri määritteli teon erittäin törkeäksi eläinsuojelurikokseksi."

Yhdysvalloissa vastaavanlaista liikettä on kritisoitu terroritaktiikkojen käytöstä, ja se on luokiteltu terroristiuhkaksi Yhdysvalloissa ja Britanniassa. Seuraavassa ote Wikipedia / internet: "FBI ja ATF ilmoittivat 18. maaliskuuta 2005 Eläinten vapautusrintaman ja Maan vapautusrintaman olevan "väkivaltaisia ääri-eläinoikeustaistelijoita ja eko-terroristeja, jotka kohdistavat yhden suurimmista terroristiuhista kansalle". St Andrewsin yliopiston poliittisen väkivallan ja terrorismin tutkintaosaston professori Paul Wilkinson sanoi, että Eläinten vapautusrintama ja sen liitännäisryhmät ovat "Ison-Britannian vakavin terroriuhka." The Daily Telegraph on kutsunut Eläinten vapautusrintamaa "Ison-Britannian aktiivisimmaksi terroristijärjestöksi." 20. tammikuuta 2006 FBI käynnisti Operation Backfiren, ja osana operaatiota U.S. Department of Justice nosti syytteet yhdeksää amerikkalaista ja kanadalaista eläinoikeusaktivista vastaan, jotka toimivat Eläinten vapautusrintaman nimellä. Department of Justice luokitteli iskut esimerkkinä "kotimaisesta terrorismista". Ryhmän tekemiin iskuihin sisältyi hyökkäyksiä teurastamoihin, metsäyhtiöön ja hiihtokeskukseen sekä korkeajännitteisen sähköjohdon katkaiseminen vuosien 1996 ja 2001 välillä."

Suomessa valtio tukee sudensuojelua vaikka vuosittain sudet sekä koirasudet (risteymät) aiheuttavat poroille, karjalle sekä lemmikeille paljon tuhoa puhumattakaan pelosta, jota pihapiireissä sekä taajamissa vaeltelevat sudet ja koirasudet aiheuttavat ihmisille. Luonnonsuojelullisten arvojen avulla poliittiseen koneistoomme on salakavalasti ujuttautunut henkilöitä päättäville paikoille suosimaan petopolitiikkaa, joka kylmästi riistää monilta ihmisiltä oikeudet perusturvaan sekä turvalliseen karjan, poron ja lemmikkien hoitoon/kasvatukseen puhumattakaan siitä, että se maksaa vuosittain veronmaksajille kymmeniä miljoonia euroja. Aivan samoin kuin eläinaktivistien toiminnassa, tärkeällä sijalla eivät ole ihmisten vaan eläinten tarpeet. Sudensuojelu on nostettu tasolle jossa ihminen sekä sen oikeudet poljetaan kylmästi alas luonnonsuojelun nimissä. Poliitikot jotka tahtovat maahamme lisää susia, eivät aja ihmisten vaan petojen asiaa ja näin ollen toimivat äänestäjiänsä vastaan vaikka väittävätkin olevansa heidän asiallaan. Heillä on lampaan villat, mutta suden ääni - he ovat terroristeja jotka tekevät vääryyttä Suomen lain turvin vaikka väittävät olevansa luonnonsuojelijoita. He toimivat pääsääntöisesti lain kirjaimen mukaan sotien kuitenkin törkeästi lain henkeä vastaan.

Lisäämällä maaseudulle petojen määrää nämä poliittiset vaikuttajat kannattajineen tietoisesti terrorisoivat maalaisväestöä. Susikantaa kasvattamalla painostetaan karja -ja porotalouden harjoittajia sekä hyökätään ikivanhaa metsästyskulttuuria vastaan. Suojelemalla susia myös taajamissa saadaan aikaiseksi ihmisissä pelkoa ja vähättelemällä todellisia uhkakuvia nämä ylisuuren susikannan uhrit luokitellaan hysteriasta kärsiviksi pelkureiksi ja täten aiheutetaan tietoisesti paljon tuskaa lukemattomille ihmisille. Kaikki tämä edellä mainittu on terrorismia niitä ihmisiä kohtaan jotka tavalla tai toisella joutuvat kosketuksiin susien kanssa. Järjellä tätä petojen sairasta suojeluvimmaa ei voi perustella ja siksi syitä on etsittävä tunnetasolta; kysymyksessä on sama luonnonvastainen sekä sairas ideologia joka vaikuttaa tunne-elämän syövereissä ja joka esiintyy kaikkialla maailmassa eläinaktivistien keskuudessa. Luonnottomuudesta on tullut luonnollista ja vääränlainen kiintymys eläimiin on muodostunut vihaksi ihmisiä kohtaan.

Nämä ekoterroristit sudensuojelun nimissä hyökkäävät räikeästi niitä ihmisiä kohtaan, jotka tavalla tai toisella joutuvat susien kanssa kosketuksiin. Mielessään nämä luonnollisesta ajattelutavasta poikkeavat ekoterroristit unohtavat susien biologian sekä petomaisen luonteen ja sen sijalle he ovat asettaneet fantasiakuvaelman sudesta. He väittävät ajattelevansa luonnonmukaisesti ja kuitenkin inhimillistävät pedon joka ei ajattele inhimillisesti. He tekevät sudesta hellyyttä kaipaavan yksilön jonka kaikki teot ovat oikeutettuja ja unohtavat samalla ihmisen oikeudet ekosysteemissä.

Susiensuojelijat, joita on muuallakin kuin poliittisten päättäjien keskuudessa, tuovat terroristimaiset vaaralliset asenteensa julkisessa keskustelussa selvästi ilmi. Olen itse törmännyt mm. internetissä valitettavan paljon ajattelutapaan, jossa ihmisen olemassaolo kyseenalaistetaan petojen olemassaolon tieltä. Tämä on erittäin vaarallista ajattelutapaa ja pahimmillaan johtaa näiden terroristien toimesta rikoksiin, joissa uhreiksi joutuvat ihmiset. Kaikkialla siellä missä jonkin eläinlajin suojelu nostetaan korkeammalle tasolle kuin ihmisten perustarpeiden hyväksyminen sorrutaan rikokseen ihmisyyttä kohtaan.

Suurin osa maamme susiensuojelijoista kuuluu poliittisesti Vihreän puolueen kannattajiin - tai ainakin tällaisen arvomaailman hyväksyjiin. Tyypillistä tälle puolueelle on hyväksikäyttää luonnonsuojelullisia arvoja saadakseen enemmän valtaa politiikassa. Vaikka todelliset luonnonsuojelulliset arvot ovatkin pitkälti jotakin aivan muuta kuin Vihreät puolueena edustavat, kokevat kuitenkin tämän puolueen kannattajat olevansa luonnonsuojelun kannattajia. Vihreän ajatusmaailman omaavat ihmiset väittävät elävänsä luonnon ehdoilla ja kuitenkin tämän puolueen virallinen kanta mm. homouteen on suvaitsevainen ja täten luonnonvastainen. Tällä puolueella ei ole luonnonmukainen kanta edes ihmiseen, saatikka sitten ekosysteemissä eläviin eläimiin puhumattakaan susista, joita nämä luonnosta vieraantuneet ihmiset pyrkivät kaikin keinoin suojelemaan tehden tästä eläimestä inhimillisen ja samalla unohtaen sen luonnolliset petomaiset piirteet. Mikään muu puolue maassamme ei ole synnyttänyt niin paljon luonnosta vieraantuneita susiensuojelijoita kuin Vihreä puolue - se on ollut hyvää kasvualustaa ihmisiä vihaaville ekoterroristeille.

Jos sudet tappavat karjaa sekä poroja niin se selitetään näiden terroristien toimesta ihmisen syyksi. Jos sudet syövät ihmisten koiria sekä lemmikkieläimiä on sekin heidän mielestään ihmisten vika. Ihmiset jotka ovat historian saatossa joutuneet susien ruuaksi ovat näiden luonnosta vieraantuneiden suojelijoiden mielestä itse olleet syyllisiä. Sairaimmat kommentit näiden suojelijoiden toimesta loistavat karua totuuttaan mm. lukemattomissa internetin keskustelupalstoilla; jos maassamme ihmiset sekä heidän lapsensa joutuvat lähitulevaisuudessa susien raatelemiksi, tulisi sekin ottaa vastaan ikään kuin luonnon lahjana, sillä näiden luonnosta vieraantuneiden suojelijoiden mielestä se olisi vain hyvin pieni hinta arvokkaan suden suojelusta maksettavaksi.

Suurin sekä vakavin ekoterroristien aikaansaama uhka koskee ihmisten perusturvallisuutta. Väittämällä valheellisesti, että susi olisi vaaraton ihmisille nämä luovat tietoisen riskin kaikille niille jotka joutuvat asumaan susialueilla. Valheet jotka aikaansaavat ihmisille vaaratilanteita ovat terrorismia ihmisyyttä kohtaan ja täten tuomittavaa. Susihurmoksen pauloissa ovat maamme tämänhetkiset susitutkijat, maa -ja metsätalousministeriö, riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos sekä sudensuojelun kannattajat ympäri maatamme. On järkyttävää, että ministeriöstä käsin pyritään erilaisissa koulutustilaisuuksissa poistamaan ihmisten susipelkoja väittäen, että susi olisi vaaraton. Tämä täysin edesvastuuton toiminta saattaa jo lähiaikoina johtaa siihen, että koulumatkalla oleva lapsi ymmärtämättömyyttään uskoessaan tämän valheellisen propaganda ei ymmärrä pelätä sutta ja joutuu tämän saaliiksi. Jos ja kun näin tapahtuu, voidaan perustellusti vaatia vastuuseen niitä tahoja jotka saivat lapsen käyttäytymään tavalla joka johti tällaiseen tilanteeseen. Jokainen voi mielessään ajatella kuinka vastuutonta näiden tahojen toiminta on, etenkin kun kaikki tehdään vain siksi, että tahdotaan suojella eläintä joka lähihistoriassakin on todistettavasti tappanut lukemattomia ihmislapsia.

Susi on terroristeille biologinen ase. Jo tähän mennessä se on saanut maassamme aikaan paljon tuhoja sekä pelkoa ihmisten keskuuteen. Vuosittain petojen aiheuttamien korvauksien määrä on miljoonissa euroissa. Tämän biologisen aseen kehittämiseen (sitä nimitetään harhaanjohtavasti sudensuojeluksi) menee vuosittain yli toistakymmentä miljoonaa euroa veronmaksajien rahoja kaikkine susitutkimuksineen ja lieveilmiöineen. Tämän biologisen aseen ansiosta tuhotaan elämää maaseudulla sekä haja-asutusalueilla, poljetaan maahan poro sekä karjataloutta, pyritään tukahduttamaan ikiaikainen metsästysharrastus ja luodaan uhkakuva lemmikkien harrastajille. Nyt biologisen aseen käyttöä tahdotaan lisätä vaatimalla lisää susia maahamme. On erittäin harhaanjohtavaa, että tämä terrorismi kantaa ylväänä nimeä luonnonsuojelu.

Kun Venäläinen Vladimir Bogolov päästi kasvattamostaan vapaaksi 57 sutta (myös mahdollisia koirasusia), hän teki sen tietoisesti ymmärtäen, että nämä eläimet muodostavat todellisen vaaratekijän ihmisille sekä heidän lapsilleen. Tämä itseään tutkijaksi tituuleeraava henkilö on tyypillinen ekoterroristi joka toiminnallaan luo todellisen vaaratekijän ihmisille. Tämä on tyypillinen sudensuojelija, sillä hän nostaa eläimen arvon ihmisen perustuvallisuuden yläpuolelle. Sudet jotka on kasvatettu vankeudessa eivät osaa pelätä ihmistä ja nälkiintyessään muodostuvat vaarallisiksi ihmistä kohtaan.

Tämä Venäläinen Vladimir Bogolov ei kuitenkaan yksin ole syyllinen tällaiseen järjettömyyteen, vaan syyllisiä ovat myös ne jotka ovat tukeneet hänen luonnonvastaista toimintaansa - sekä myös ne, jotka eivät ole vastustaneet kyseisen susikasvattamon toimintaa vaan kaikessa hiljaisuudessa ovat sen hyväksyneet. Kukaan ei tällä hetkellä tiedä kuinka monta puolikesyä Bogolovin kasvattia maassamme vaeltaa ja kuinka vaarallisia ne todellisuudessa ovat. Bologov teki terroriteon niitä ihmisiä kohtaan jonne hänen sudet tai mahdolliset koirasudet ovat vaeltaneet. Venäläisen susikasvattamon omistajan toimet tuovat kiistatta esille sen välinpitämättömyyden joka susiensuojelijoilla on lakeja, asetuksia ja ihmisten perusturvallisuutta kohtaan. Nämä tällaiset ihmiset ovat valmiita tekemään mitä tahansa ihailemiensa susien takia, ja itse uskon, että tällaisia ihmisiä on paljon enemmän kuin mitä yksi uutisjuttu on antanut ymmärtää. Uskon, että heitä on myös Suomessa, ei vain siten että hyväksyvät tällaisen toiminnan sekä rahoittavat tällaista toimintaa, vaan myös siten, että itsekkin pienimuotoisesti harjoittavat sitä.

Suomessa ei tällä hetkellä ole vain karjatalous, porotalous, lemmikkien kasvatus sekä elämä maaseudulla sekä haja-asutusalueilla uhattuna, vaan myös ihmisten perusturvallisuus. Kaiken tämän on saanut aikaiseksi sairaaksi muodostunut susien sekä koirasusien suojelu - jos tämä ei ole terrorismia niin mikä sitä sitten on? Mielestäni kysymys on erittäin järjestäytyneestä terrorismista, jota rahoittaa maa -ja metsätalousministeriö veronmaksajien rahoilla vastoin suuren yleisön mandaattia, sillä on täysin selvää, että maassamme enemmistö ei tahdo maahamme lisää susia. Politiikkaa, joka toimii räikeästi äänestäjiään vastaan on loppuaan lähellä. Ihmisten silmät tulevat kyllä avautumaan, mutta avautuvatko ne liian myöhään. Toivottavasti eivät, sillä yksikin ihmisuhri maassamme on liikaa.


IHMISET SUSIEN HYÖKKÄYKSIEN KOHTEENA

Tähän kirjaan eivät riittäisi sivut, jos toisin esille kaikki dokumentoidut tapaukset, joissa susi / sudet ovat tappaneet ihmisiä joten tuon esille vain joitakin tapauksia. Suden jäljet kautta koko maailman historian ovat erittäin veriset sillä niiden petomaisen luonteen jäljiltä on jäänyt tuhansia ja taas tuhansia kurjia ihmiskohtaloita. Suomen nykyiset susitutkijat valehtelevat törkeästi väittäessään suden olevan vaaraton ihmisille sillä liian monet dokumentit sotivat heidän järjettömiä väitteitään vastaan. 1870-1887 susien saaliiksi joutui Euroopan puoleisen Venäjän 49 maakunnassa 1445 ihmistä. Suomessa 1800- luvulla sudet tappoivat todistettavasti ainakin 175 ihmistä, viimeisin todistettava ihmisen tappo tapahtui 1932 Puumalan Kuikkalassa. Kaikkein eniten noista tapettujen määristä susien suuhun Suomessa joutui 4-9 vuotiaita lapsia (38%), seuraavaksi eniten 18-40 vuotiaita aikuisia (27%) ja vähiten sudet söivät yli 61 -vuotiaita vanhuksia.

Maamme susiensuojelijat pyrkivät vähättelemään suden vaarallisuutta paikallislehtien yleisönosastoilla sekä internetin keskustelupalstoilla vertaamalla susien tekemisiä muihin riskitekijöihin kuten mm. kuolleiden määrään liikenteessä, ikään kuin se oikeuttaisi vaarallisen suden suojelun. Kukaan täysijärkinen ei kuitenkaan vaadi oikeutta atomipommeille sillä perusteella että tappavathan muutkin aseet maailmassa paljon ihmisiä. Ei yksikään loogisesti ajatteleva ihminen pyri saamaan hyväksyttäväksi jotakin vaaratekijää jonkun toisen vaaratekijän kustannuksella - ja kuitenkin sudensuojelijat tekevät niin. Suden vaarallisuuden vähättelemiseen eivät ole sortuneet vain susientuojelijat, vaan myöskin susitutkijat. (ote Magnus Hagelstammin kirjoituksesta internetissä os. http://personal.inet.fi/luonto/mikael.broo/susiryhma.htm ): "Demarissa (27.10) oli kansanedustajan, emeritusprofessorin Erkki Pulliaisen (vihr.) haastattelu... Hän on kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCNn susiasiantuntijaryhmän jäsen siitä lähtien kun se perustettiin Tukholmassa vuonna 1973... Tänä päivänä sudet ovat Suomessa yhtä hyvässä turvassa ihmiseltä kuin ne olivat Kirovissa 1940-luvulla ja ne ovatkin ruvenneet käyttäytymään samalla tavalla esim Kuhmoisissa. Silti Pulliainen pilkkaa kuntien susivaaran takia järjestettyjä koulukyytejä: Pulliainen hymähtää, että "susivaara on vanha ja hyväksi koettu keino saada lapsille kyyti kotiovelta, jos lain vaatimus viiden kilometrin koulumatkasta ei täyty." Ruotsalaiselle viikkolehdelle Land 1985:6 Pulliainen lausui kuuluisista Turun tappajasusista: "Kirkonkirjojen tiedot (kuolinsyy suden tappama) ovat erittäin epäluotettavia. Lasten häviämisellä on yhtä hyvin voinut olla muita syitä". (Magnus Hagelstam sivustolla http://personal.inet.fi/luonto/mikael.broo/EOA.htm#_Toc147711365) : Turun yliopiston eläinmuseon konservaattori Ari Karhilahti ja tutkija Pekka Käär Turun biologisesta museosta kieltävät Turun Sanomissa 27.10.2005 suden koskaan olleen vaarallisen ihmiselle. "Karhilahti: ”Susia on kautta aikojen syyllistetty milloin mistäkin. Jos susi oli käynyt lapsen kimppuun, syy saattoi olla esimerkiksi siinä, että aviottoman naisen synnyttämä lapsi oli niin suuri häpeä, että se vietiin vaikka metsään. Oli helppo kuitata asia sillä, että susi söi sen. Hylätyillä lapsilla ei sen ajan yhteiskunnassa ollut paljon arvoa, Karhilahti perustelee.”

Tutkimusten mukaan (Lappalainen) susien suuhun maassamme 1800 -luvulla joutui ainakin 47 henkilöä, jotka olivat iältään 18-40 vuotiaita, joten tämä jo kumoaa täysin Karhilahden sekä tutkija Pekkä Käärin valheellliset väitteet, joilla nämä yrittävät tehdä petomaisesta sudesta vaarattoman suojelun kohteen puhumattakaan muista dokumenteistä joita ympäri maailman on saatavissa koskien susien tekemiä ihmistappoja. Dokumenttien valossa ihmisiin erikoistuneet sudet syövät niin lapsia kuin aikuisiakin, eikä tämän pitäisi olla mikään ihme, koska monilla alueilla suurikokoiset hirvet muodostavat susien pääasiallisen ruokavalion, eikä siis näin ollen saaliin suuri koko muodostu esteeksi nälkäiselle sudelle tai susilaumalle. Kun siis lukemattomien dokumenttien valossa ihmisiin erikoistuneet sudet ovat syöneet myös aikuisia ihmisiä, niin tuntuu käsittämättömälle lausunnot joissa annetaan ymmärtää susien syöneen vain pieniä lapsia jotka muutoinkin oltaisiin vanhempien toimesta hävitetty. Tällaiset lausunnot kertovat omaa karua kieltään lausuntojen antajista; pyrkiessään valheellisesti tekemään sudesta vaarattoman he ovat valmiita vähättelemään susien saaliiksi joutuneiden omaisten tuskaa syyttämällä heitä valehtelijoiksi. Kuten alla olevista dokumenteista voimme huomata, ihmisiin erikoistuneet sudet ovat vaarallisia ihmisille, olipa sitten kysymyksessä lapset tai aikuiset. Korostan, että dokumentoituja tapauksia susien saaliiksi joutuneista ihmisistä on tuhansia ja tuon esille tässä vain muutamia eri aikakausilta sekä maantieteellisesti katsottuna eri alueilta dokumentoiduista tapauksista.

(ote Magnus Hagelstam, internetsivustolta http://personal.inet.fi/luonto/mikael.broo/EOA.htm#_Toc147711365 )
Intian hallituksen teettäämä raportti lapsia sieppaavista ja niitä syövistä susista Intiassa, ”Child lifting: Wolves in Hazibaragh, India” jonka Ruotsin Tiedeakatemia julkaisi sarjassaan AMBIO vuonna 2000 (e-liite 2, Hazibaragh wolves.) Susi on tiukasti suojeltu Intiassa. Vuonna 1878 sudet tappoivat 624 henkeä Uttar Pradeshin osavaltiossa, ja 1910-15, 115 lasta Biharin osavaltiossa. Samalla alueella sudet tappoivat 122 lasta ja haavoittivat 100 vuosina 1980-86 ja edelleen 90 lasta 1989-1995. Uttar Pradeshin osavaltiossa sudet tappoivat 21 lasta ja rampauttivat 15 kolmessa kuukaudessa vuonna 1996. Tutkijat haastattelivat uhrien omaisia ja henkiin jääneitä selvittääkseen miten ihmissyöjäsudet toimivat. Kuvattu lapsisaalistuksen tekniikka vastaa täysin Teperin ja Lappalaisen kuvauksia 1800-luvun Suomesta sekä Pavlovin kuvauksia 1940-1950 luvun Venäjältä. – 2-4 sutta vaanii piilopaikasta käsin, yksi suorittaa hyökkäyksen otollisella hetkellä, tarttuu lapseen ja kantaa häntä elävänä muutaman kilometrien päähän, jossa uhria syödään jaloista alkaen.

(ote internet)
2010 32-vuotias nainen löytyi Alaskasta kuolleena, susien raatelemana.2009 Vladimir Paschkov, 40, kuoli suden aiheuttamiin vammoihin, ja hänen avukseen tulleet ihmiset joutuivat sairaalahoitoon suden aiheuttamien vammojen takia. Maaliskuu 2009 Georgia; sudet tappoivat naisen.  2009 sudet tappoivat Venäjällä 10-vuotiaan pojan. 2006 8-vuotias poika joutui susien raatelemaksi eläintarhassa, Venäjällä. Hän kuoli seuraavana aamuna vammoihinsa. 2005 6 ihmistä kuoli suden tappamana Afganistanissa. 2005 Uzbekistan: kaksi ihmistä kuoli suden suuhun.  2005 koditon mies kuoli suden kitaan silminnäkijöiden edessä Iranissa, jotka hälyttivät apua, mutta apu ei koskaan tullut. 2003 3 ihmistä kuoli suden suuhun, Venäjällä. 2005 (Sask) Kenton Joel Carnegie, 22v kuoli suden hampaisiin. Alueella oli tehty aiemmin havaintoja susista, jotka käyttivät ruuakseen kaatopaikan jätteitä. 2004 (Sask) Fred Desjarlais oli hölkkäämässä, kun susi hyökkäsi hänen kimppuunsa. Susi puri käsiin ja ympäri vartaloa. Fred sai kuitenkin lyötyä suden maahan, ja autolla paikalle saapuneet ihmiset saivat pelästytettyä suden tiehensä. 2000 (Vargas island) Mies oli ollut nukkumassa makuupussissaan, kun susi tuli ja puri häntä. Mies tarvitsi suden puremiin yli 50 tikkiä. 1996 (Algonquin provincial park) Susi puri nukkuvaa 12 vuotiasta poikaa kasvoihin, ja raahasi tätä parisen metriä, ennen kuin pojan isä hääti suden matkoihinsa. Susi ammuttiin, ja sen vatsalaukusta löytyi ihmisen jätteitä. 1996 (Haliburton forest and wildlife reserve) 24-vuotias nainen löydettiin kuolleena useiden susien ympäröimänä. (näitä susia oli kasvatettu vankeudessa). 1995 (Nunavut, Ellsmere island) Nainen näki 11 suden lauman lähestyvän, ja päätti mennä sisätiloihin, mutta yksi susi ehti käydä kiinni hampaillaan tämän hihaan. Nainen huusi ja susi päästi irti. Hän oli huolissaan, että valokuvaajat olivat ruokkineet susia, ja sudet olivat myös ruokailleet kaatopaikalla. 1984 (Sask) Työntekijä oli kävelemässä kaivostietä pitkin lounaansa kanssa, kun susi hyökkäsi takaapäin ja tarttui miehen hihaan. Hän heitti lounaslaukkunsa sutta kohti, jolloin susi päästi irti. Mies piiloutui holvirumpuun, kunnes toiset työntekijät saapuivat paikalle. Banbirpur, Intia. Anand Kumar, 4, 1996. suden hyökkäyksen kohteeksi joutuneesta pikkupojasta jäi jäljelle vain pää. Poliisipartio löysi pojan pään kolmen päivän kuluttua hyökkäyksestä. 9-vuotias koulutyttö, joulukuu 1995, Usviatyda, Belarus. Tyttö katosi matkallaan kouluun. Tytön isä etsi häntä ja löysi vain tytön pään, joka oli verisen lumen ja sudenjälkien ympäröimä. Maria Berdnikovu, 17-vuotias. 29.3.1945: Kirovskaya Oblast. Maria ja hänen siskonsa työskentelivät 50 metrin päästä karja-aidasta, lähellä kartanoa. Susi tuli ja roikotti tyttöä kaulasta ja kantoi hänet pois, talonpoikien katsoessa toivottomina vierestä. Susi hyppäsi tyttö suussaan metrin korkuisen aidan yli ja pudotti uhrinsa 200 metrin päähän metsään. 12.2.2009, vartija, Vladimir Paschkov, 40-vuotias, Siklyatz Duvanskogo, Urals. Susi yllätti Paschkovin heinäsuovan päältä, meijeritilalla. Susi hyökkäsi. 3 naista ja mies ryntäsivät paikalle heinäseipäiden ja lapioiden kanssa, susi vahingoitti heitä kaikkia. 3 naista ja mies joutuivat sairaalahoitoon suden aiheuttamien vammojen vuoksi, Paschkov kuoli suden aiheuttamaan verenhukkaan. 10.1.2009. Mäkeä laskemassa ollut 10-vuotias Kolja Netshajev kuoli suden kynsissä Permin alueella Venäjällä. Susi syöksyi kelkkamäessä olleiden pikkupoikien kimppuun ja otti uhrikseen Koljan, joka oli lähimpänä metsän reunaa, kertoi uutispalvelu Newsru.com. Koljan kaksi kaveria lähtivät heti hakemaan apua läheisestä kotikylästään Zazov-Kynistä. Kylän miehet ottivat mukaan aseet ja syöksyivät suden perään, mutta he pääsivät paikalle liian myöhään. Susi oli ehtinyt raahata pikkupojan läheisen joen rantaan. Peto oli purrut poikaa pahasti kasvoihin ja tämä oli jo tukehtunut ennen kuin apu ehti paikalle. 74 ihmistä, suurin osa lapsia; 1996-1997 Uttar Pradesh, Intia. Michael Amosov, 60v, 21.2.1996, Belarus. Amosov katosi kävellessään metsän läpi Bolonitzasta Zadrachiin. Etsintäpartio seurasi hänen jälkiään ja löysivät alueen, jonka lumi oli muuttunut veriseksi, paikalla oli useita sudenjälkiä. 60 lasta,1993-1995. Bihar, Intia: kaikki lapset oli viety asutuilta alueilta, pääosin klo. 17.00-19.00. Joukossa oli enemmän tyttöjä kuin poikia, tyttöjen osuus 58%. 89% uhreista olivat 3-11-vuotiaita. 80 susihyökkäystapauksesta vain 20 lasta jäi henkiin.

(Maanmiehen Ystävä 15.9.1849) "Kiwennawalla mainitaan jo kolmasti tänä kesänä sen hirwiän tapauksen ollen, että sudet ovat wieneet ja syöneet lapsen. 15 päiwä elokuuta weiwät Torppari Honkasen poijan, josta äiti wasta toisena päiwänä sanotaan löytäneet waaterepaleita, sydämen ja sisuksia." (Suometar 13.1.1860) "Eurajoen pitäjässä Lapjoen kylässä kuultiin se surullinen sanoma, että susi joulukuun 15 pnä oli syönyt torppari Juha Naskin 12-vuotisen tyttären, joka oli pantu asialle pajaan. Isä odotti tytärtänsä kappaleen aikaa kotona, mutta kun ei mitään kuulunut, läksi hakemaan, ja löysi kauhistukseksensa muutamia jäännöksiä tyttärestänsä, niinkuin toisen käden, jossa oli vantus, toisen jalan jne." (Oulun Viikko-Sanomia, 30.6.1877) "Toissa maanantai-aamuna noin kello 8 ja 9 välillä lähti kaksi pienokaista, joista yksi oli 8 ja toinen 6 vuoden ikäinen, kodistansa Turvan töllistä Hämeenkyrön pitäjässä muutaman sylen päässä töllistä olevalle niitylle ruohoja repimään. Hetkisen perästä tuli nuorempi pojista hengästyneenä ja kovasti peljästyneenä tuskin sanaa saaden suustaan kotiin ilmoittamaan että susi oli vienyt hänen veljensä. Tämän hirmuisen sanoman kuultua riensi heti yksi henkilö naapuriin ilmoittamaan onnettomuutta. Väkeä kokoontuikin pian ja lähdettiin jälkiä myöden etsimään, jotka hyvin tuntuivatkin vetisessä niitussa, vaan tuokion perästä löysi eräs koira pensaan juurelta ainoastaan housut ja vyön, jotka pojan isä tunsi poikansa omiksi." (Karjalatar 25.1.1878) "Punkalaitumelta kirjoitetaan, että iäkäs renkimies Kustaa Juhanpoika Kouvolan kylässä mainitussa pitäjässä viime jouluyönä on joutunut susien saaliiksi matkallaan pitäjän kirkonkylästä kotikylään". (Päijänne 11.2.1880) "Uudenkirkon pitäjän Velkuan kylässä tapahtui hirveä tapaus, kun räätälimestari V. Hörnbergin kahdeksanvuotinen poika meni viime kuun 18 p. kello 1 päivällä ruumiinsa tarpeille, noin 20 sylen matkalle asunnosta, tuli susi, joka sieppasi pojan kitaansa ja vei sen metsään, jossa toveriensa kanssa söi ja raasi ruumiin niin, että kodissa oleva äiti sekä muut naapurit löysivät noin puolen Venäjän virstan päästä ensin oikean jalan, reidestä poikki ja purtuna; siitä paikasta noin Venäjän virstan päässä olivat kädet, mutta oikeasta kädestä ei ollut muuta jäljellä kuin sormet sekä käsi rantimesta poikki purtuna, ja vasemmasta kädestä oli syöty olkapään ja kyynärpään välinen liha. Vielä noin kahden Venäjän virstan päässä olivat pää (nahattomana) sekä rinta ja selkäluu. Paljon oli tästä ruumiista poissa, sen olivat sudet syöneet".

(otteita kirjasta: Suden jäljet / Antti Lappalainen)
"Hämeen lastensurmissa vuonna 1877 kuoli kuusi lasta. Tappojen tiheä tahti, tekotapa ja lyhyet välimatkat viittaavaat yhden suden tai susiparin toimintaan. Nuorin lapsista oli kaksivuotias, vanhin seitsemän vuoden ikäinen. Tihutekojen kausi alkoi toukokuun 30. päivänä, jolloin susi tappoi itsellisen Anna Stina Aakun aviottoman kolmivuotiaan Oskarin Hämeenkyrön Lemmakkalan kylässä... Viisi päivää myöhemmin söi susi Jeremias Turusen seitsenvuotiaan Kaarle Vihtorin Hämeenkyrön Mahnalan kylässä... Heinäkuun 30. päivänä kuoli suden tappamana Ylöjärven Myllyojalla seitsenvuotias Johan Arvid Johansson... Lokakuu toi mukanaan kaksi tappoa. 17. päivänä kuoli aviottoman Elina Taavetintyttären kolmivuotias Kalle Kustaa Pirkkalan Kankaantaan kylässä... Saman kuun 25. päivänä vei susi viisivuotiaan torpparin pojan Kaarlo Avolan Hämeenkyrön Mahnalan kylässä... Marraskuun 10. päivänä 1877 tappoi susi leskivaimo Vilhelmiina Huhtamaan kaksivuotiaan Eeva Karoliinan Hämeenkyrön Lemmakkalan kylässä. Susi sieppasi tytön kotinsa edestä muiden huomaamatta."

(otteita kirjasta: Sudet suomen rintamaiden ihmisten uhkana 1800 - luvulla/ Jouko Teperi)
"Tammikuussa 1831 susi hyökkäsi torppari Pietari Pärnäsen nelivuotiaan tyttären Kaisan kimppuun ja söi hänet. Seuraavassa kuussa edellisestä paikasta noin kymmenen kilometrin päässä olevassa Suotniemen kylässä susi yllätti torppari Juho Everin lähes kymmenvuotiaan pojan aivan kodin oven edessä aamulla kello kuuden aikaan, raahasi hänet metsään ja tappoi siellä. Apuun rientäneet vanhemmat tapasivat lapsensa kuolleena. Maaliskuussa oli Koverilan kylässä talollisen Anna Juhontytär Suurosen vuoro joutua suden surmaamaksi. Jälleen tempaisi peto saaliinsa aivan ulko-oven edestä, mutta tällä kertaa kello kahdeksan maissa illalla." ... "Toukokuisena sunnuntaina 1877 iltapäivällä susi syöksyi Pirkkalassa lähellä Tamperetta Ollilan Hirsimäen torpan edustalla leikkivän kaksivuotiaan tytön kimppuun ja ehti raahata hänet vajaan sadan metrin päähän, ennen kuin eräs aikuinen mies ehti hätiin, jolloin peto pudotti saaliinsa. Tyttönen menehtyi haavoihinsa. Seuraava uhri oli naapuripitäjästä ja tämän lapsen susi sai kokonaan saaliikseen syöden hänet. Kolmannen kerran peto hyökkäsi Hämeenkyrössä, joka on kahden edellä mainitun pitäjän naapurina. Siellä aivan kesäkuun alkupäivinä kaksi poikaa, toinen kahdeksan toinen kuusivuotias, oli mennyt lähellä kotiaan niitylle ruohoja repimään, kun susi hyökkäsi toisen kimppuun ja vei hänet saaliinaan. Jäljelle hänestä jäi vain housut ja vyö".

(otteita kirjasta: Suden kääntöpuoli / Kaarlo Nygren)
"Pallan moisiossa Derptin ujezdassa Liivinmaan kuvermentissa talonpoika Juri Tuban lapset, yksitoistavuotias poika Jaan ja kuusivuotias tytär Katri olivat 16. heinäkuuta poimimassa marjoja noin 50 askeleen päässä talosta, kun yhtäkkiä ilmestyi susi. Jaan otti siskonsa syliinsä pelastaakseen tämän, mutta susi hyökkäsi ja riuhtaisi tytön irti paeten saaliineen metsään. Jaanin avunhuutojen hälyttämänä kiiruhti emäntä paikalle, mutta suden takaa-ajon aikana löydettiin vain revitty paita ja muutama luukappale. (Zhurnal Ministerstva Vnutrennih Del, Sisäministeröin aikakauslehti, 1846 osa 16, s.563)"

(otteita kirjasta: Suden kääntöpuoli / Kaarlo Nygren)
"Syyskuun 1944 loppupuolella susi sieppasi 1,5 -vuotiaan pojan lähellä Kirovin piirikunnan Burakovin kylää ja kantoi hänet metsään... Muutamaa päivää myöhemmin Gigant -kolhoosilla kaksi sutta hyökkäsi 12 -vuotiaan tytön kimppuun, kun tämä oli hoitamassa hevosia laitumella... Uuden Derevnyan kolhoosille johtavalla tiellä sudet repivät kappaleiksi kahdeksanvuotiaan Perfilov -nimisen tytön. Tytöstä jäi jäljelle vain vaatteiden riekaleita. Marraskuun 12. päivänä 1944 yhdeksän sutta raateli kuoliaaksi 14 -vuotiaan Tamara Musinovin. B. Ramenskin metsäalueella kaksi sutta tappoi marraskuun 19. päivänä 1944 16 -vuotiaan Maria Poljakovan hänen ollessaan palaamassa työstä kotiin"

(otteita kirjasta: Suden kääntöpuoli / Kaarlo Nygren)
"21. syyskuuta 1944 Golodajevshinan kylässä susi hyökkäsi 13 -vuotiaan Valja Strarikovin kimppuun ja raahasi hänet metsään. Hänestä ei löydetty sen jälkeen muuta kuin kengän kappaleita... Nemskin piirikunnan Shiljavon kylässä kylän lähellä oli viisivuotias Pimma Moltshanova toukokuun 8. päivänä 1945 pesemässä kasvojaan joen varrella seitsenvuotiaan ystävänsä kanssa. Susi kävi Pimman kimppuun ja hänen toverinsa alkoi huutaa. Ihmiset juoksivat paikalle, mutta sutta ei näkynyt, joten ihmisten oli seurattava verijälkeä. Ruumis löydettiin 500 metrin päästä. Susi oli purrut läpi hänen kurkkunsa ja syönyt reisilihakset."

(otteita kirjasta: Suden kääntöpuoli / Kaarlo Nygren)
"Vuosina 1946-1950 ihmissyöjäsusia liikkui erityisen paljon Nemskin piirikunnan Darovskin, Lebjatzin, Sovejtskin, Nolinskin, Chalturinskin ja ja Ortitsevskin alueella. Pelkästään vuoden 1948 heinä-elokuussa sudet sieppasivat Darovskin alueella yhdeksän lasta iältään 7-12 vuotta. Heinä-elokuussa vuonna 1950 poika ja kolme tyttöä, iältään 3-6 vuotta, jäivät susien uhreiksi Lebjatzkin alueella. Marraskuun 17. päivänä 1948 Nolinskin alueen Zykovin kylässä kahdensanvuotias Svetlana Tujeva oli ystävineen kävelemässä kotiin koulusta, kun he näkivät viisi sutta. Sudet kävivät Svetlanin kimppuun ja raahasivat hänet noin kilometrin päähän metsään. Vain päällystakki jäi hänestä jäljelle."

(otteita kirjasta: Suden kääntöpuoli / Kaarlo Nygren)
"Vladimirin alueella oli kymmenen ihmisiin kohdistuvaa susien hyökkäystä vuosina 1945-1947. Ihmisten kimppuun hyökänneitä susia ampuneet metsästäjät kertoivat, että eläimet olivat yleensä terveitä ja vahvoja eikä niillä näkynyt olevan erikoisempia poikkeavuuksia. Ne kaikki painoivat 60 kiloa tai enemmän. Joskus väitetään, että vain vanhat, sairaat tai raajarikkoiset sudet käyvät ihmisten kimppuun. Nämä edellä kerrotut tosiseikat eivät tue tätä käsitystä."

(otteita kirjasta: Suden kääntöpuoli / Kaarlo Nygren)
"Elokuun 21. päivänä 1978 susi puri Brjanskin alueella kuutta ihmistä. Seuraavassa kertomus tämän suden toiminnasta: Susi kohtasi metsässä muutamia lepäämässä olleita naisia. Se kävi kiinni heidän vaatteisiinsa. Yksi naisista yritti säikytellä sutta tiehensä, mutta susi hyökkäsi ja puri. Paikalle juoksi mies auttamaan naisia ja susi puri häntäkin. Kuultuaan laukauksen susi lähti juoksemaan kohti Stjatshnojen asemaa ja matkalla sinne se puri yhtä naista ja kahta lasta kaapaten sitten kuusivuotiaan pojan alkaen raahata häntä pensaikkoon. Metsästäjät ottivat tämän suden hengiltä. Suden raato vietiin analysoitavaksi. Susi todettiin terveeksi. "

(otteita kirjasta: Suden kääntöpuoli / Kaarlo Nygren)
"Vuonna 1995 Pohjois-Venäjän Karjalan alueella lähellä Suomen rajaa olleella tiheän metsän alueella susilaumat tappoivat ainakin yhden ihmisen ja terrorisoivat alueen ihmisiä siinä määrin, että järjestettiin suurisuuntainen metsästys ja luvattiin 2 000 dollarin palkkio sille, joka tappaa eniten susia".

(otteita kirjasta: Suden kääntöpuoli / Kaarlo Nygren)
"Helmikuun 13. vuonna 2006 susi hyökkäsi venäläisen metsurin Sergei Tambovskin kimppuun hänen ollessaan katkomassa puita moottorisahalla Ural-vuorilla. Susi kävi hänen kimppuunsa takaapäin, puraisi hänen jalkaansa ja yrittipä purra toisenkin kerran. Sergei tappoi suden moottorisahalla. Toinen metsuri - Pavel Tonkushin nimeltään - oli hyökkäyksen silminnäkijä. Paikallinen eläinlääkäri Mihail Pidzshakov sanoi, että oli hyvin kylmää ja susi oli luultavasti nälkäinen. Hän lisäsi, että kun sudet ovat nälkäisiä, ne "unohtavat" pelkonsa."

(otteita kirjasta: Suden kääntöpuoli / Kaarlo Nygren)
"Venäläisten tapausten kaltaisia on raportoitu myös muista maista kuten seuraavat kaksi tapausta Afganistanista ja Turkista. (1) Internetissä (newkerala.com.Kabul) 18. helmikuuta 2005 julkaistun tiedon mukaan nälkäiset sudet tulivat vuoriston pakkasen pakottamina Afganistanin kyliin tappaen ja syöden neljä ihmistä viimeisen kahden viikon sisällä. Tämän kertoi virallinen uutistoimisto Bakhteer (BNA). Sankat lumisateet ovat pakottaneet sudet vuorilta kyliin ja näiden neljän susien tappaman lisäksi 22 ihmistä on susi purrut Pakistanin rajalla olevassa Paktian maakunnassa. (2) Samoin internetin sivulla (http://www.timberwolfinformation.org/info/archjeve/newspapers) Turkin Ankarasta kerrottiin 27. helmikuuta 2005, että Talasin lähellä susi tappoi kymmenen vuotiaan Onur Bahar -pojan kotinsä läheisellä pellolla. Susi kävi kiinni pojan kurkkuun ja repi hänen vasemman kätensä irti."

(otteita kirjasta: Suden kääntöpuoli / Kaarlo Nygren)
"Marraskuun kahdeksantena päivänä vuonna 2005 kolmannen vuosikurssin 22 -vuotias geologian insinööriopiskelija Waterloon yliopistosta, nimeltään Kenton Joel Carnegie joutui neljän suden uhriksi. Kanadan Saskatchewanin pohjoisosassa Wollanston -järven alueella Points Nort Landingissa. Tapaus on siksi ainutlaatuinen, että se on ensimmäinen (oikeudessa tutkittu ja todistettu) viime aikoina tapahtunut susien ihmisen kuolemaan johtanut hyökkäys Pohjois-Amerikassa."

(otteita kirjasta: Suden kääntöpuoli / Kaarlo Nygren)
"Pravda -lehdessä 14 tammikuuta 2004 julkaistussa artikkelissa "Susi kävi ihmisen kimppuun aivan kaupungin sydämessä" ITAR-TASS kertoo, että naarassusi tapettiin Venäjällä Volgogradin kaupungissa. Sitä ennen eläin oli käynyt useina päivinä ihmisten kimppuun. Silminnäkijät, joiden joukossa paikallishallinnon virkamies Oleg Malyshev, sanovat naarassuden odotelleen ihmisiä ruokakauppojen lähellä ja kiskoneen heiltä ruokakassit käsistä. Jos heistä jotkut olivat yrittäneet vastarintaa, eläin oli paljastanut hampaansa."


 

SUSI ON RAAKA PETO JA LAUMAPETOELÄIN

Susiensuojelijoiden ja maamme susitutkijoiden keskuudessa väitetään, että susi olisi vaaraton ihmiselle. Tämä ei kuitenkaan pidä missään nimessä paikkaansa, siitä todistavat liian monet järkyttävät tapahtumat ympäri maapalloa. Sudensuojelu on pukeutunut lammasten vaatteisiin vaikka sisin on säälimättömän suden. Valheita, vääristeltyä tietoa sekä todellisten tietojen pimittämistä on nähtävissä kaikkialla siellä missä näitä säälimättömiä petoja pyritään suojelemaan kärsivän kansan kustannuksella. Susi on maassamme vaarallisin eläin koska yksikään muu suurpetomme ei saalista laumoissa kuten se tekee. Se ei kuitenkaan aina tarvitse laumaa suojakseen hyökätessään ihmisen kimppuun.

1953 suden hyökkäyksen kohteeksi joutunut Sasha Ratshev Sergeitsin kylässä Kirovin alueella sai tapahtumasta ruumiiseensa vakavia syviä haavoja poikki vatsan, selän sekä rintakehän, kuvailee kammottavia kokemuksiaan seuraavasti: "Oli keskipäivä vuoden 1953 kesäkuun 17. päivänä. Ensiksi olin tehnyt töitä pellolla ja sitten pelannut laptaa (eräänlainen maaseudulla pelattava pesäpallo) seitsenvuotiaan Volodja Averinin kanssa. Muutaman metrin päässä kentästämme kasvoi kaksi korkeaa poppelia ja huomasin suden puiden takana, vaikka en ensin sitä sudeksi tunnistanutkaan (peto syöksyi puun takaa, tarttui Volodjaan ja heitti hänet nurin). Kiljuin kauhusta ja löin sutta puumailalla päähän. Silloin susi nousi takajaloilleen ja kävi minun kimppuuni. Aloin juosta, mutta susi kaatoi minut ja heitti nurin joka kerta kun yritin nousta. Kesähousuni olivat riekaleina. Huutoni kantautuivat äitini ja vanhemman veljeni korviin. Kun he lähestyivät, susi iski hampaansa vartalooni ja alkoi raahata pois. Yritin tarrata ruohoon, kun se veti minua eteenpäin. Väliin susi heitti minut poikittain selkäänsä ja juoksi kovempaa, jolloin aina kierähdin maahan ja susi alkoi taas kiskoa minua. Äiti ja veli juoksivat perästä. Susi raahasi minua noin kolmesataa metriä. Eteen tuli syvä notko ja kierimme sinne. Onnistuin tarttumaan suuren männyn oksaan, joka oli kaadettu notkoon ja yritin pidellä siitä niin lujaa, ettei susi saisi minua kiskotuksi irti. Kun sukulaiseni tulivat paikalle, onnistuin livahtamaan irti. Juoksin rinnettä ylös äitini luo." (ote kirjasta: suden kääntöpuoli, s.238)

On suuri virhe yrittää tehdä sudesta jotakin muuta kuin se oikeasti on. Jos väitämme, että susi ei ole vaarallinen ihmiselle, on aivan sama kuin väittäisimme myrkkyhämäkin olevan myrkytön tai kieltäisimme painovoiman tai minkä tahansa muun totuuden. Ihminen joka tahtoo tutkia suden luontoa vilpittömästi, saa eteensä lukemattomia dokumentteja suden vaarallisuudesta ihmistä kohtaan ja siksi tuntuu oudolta että maamme susitutkijat jatkuvasti hokevat suden olevan vaaraton ihmisille. Sudensuojelijoiden keskuudessa elää monta myyttiä ja yksi niistä on se, että susi saalistaisi vain ruuakseen eikä tappaisi turhaan. Tämä myytti perustuu siihen, että ei tiedetä millainen eläin susi oikeasti on.

Susi on lihansyöjä joka saalistaa muita lajeja ruuakseen tai sitten tyytyy jo tapettuihin eläimiin (haaskoihin). Se valitsee aina helpoimmin saalistettavan kohteen (kuten petoeläimet yleensä) välttääkseen turhaa energian tuhlausta. Pedolle tyypilliseen tapaan myös susi valitsee syötävänsä ja tutkimustulosten mukaan eri alueilla majailevat sudet syövät erilaista ruokaa, joskus susilaumat myös samalla alueella suosivat erilaisia saaliseläimiä. Jotkut yksinäiset sudet ja susilaumat erikoistuvat myös ihmisiin eikä syynä ole aina sairaudet tai saalistajien heikko kunto, kuten harhaanjohtavasti maamme susiensuojelijoiden toimesta usein annetaan ymmärtää.

Rajanaapurissamme Venäjällä, josta myös meidän susipopulaatio on saanut alkunsa, on tehty paljon tutkimuksia susien ravintovalikoiman selvittämiseksi. Näissä tutkimuksissa on käytetty hyväksi susien raatelemia kuolleita eläimiä, kuolleena löydettyjä susia, ulosteanalyyseja, ravintojäännöksiä, mahansisällön tutkimuksia sekä suoraa havannointia ravintoa tavoittelevista susista. Näistä tutkimuksista on kiistatta selvinnyt, että susilla on tapana erikoistua. Jotkut susiperheet erikoistuivat kotieläinravintoon (Smolensk, Voronesh) vaikka saatavilla olisi ollut metsäkauriita sekä villisikoja. Jotkut sudet olivat erikoistuneet kotieläimiin jopa siinä määrin, että ylittivät kaksi teräsverkkoaitaa päästäkseen pentujensa kanssa karjan kimppuun (Mjatskaja, 1978). Laumoissa johtavat naaraat päättivät mitä saaliseläintä pyydystetään.

Tuhannen neliökilometrin alueella mm. Bologov (1981) seurasi useita susipentueita. Jotkut pentueet olivat erikoistuneet vain jäniksiin ja hirviin, toiset taas villisikaan kun taas joku lauma oli erikoistunut vain kolhoosin kaatopaikkajätteisiin (kotieläimiin). 1950 - luvulla Kanadan tundralla seurattiin susilaumaa, joka söi yksinomaan sopuleita. Kaikilla maantieteellisillä alueilla susilla on omat suosikkiriistalajinsa eikä näin ollen voida perustellusti väittää niillä olevan jotakin tiettyä ruokavaliota jota ne noudattaisivat. Myös samalla maantieteellisellä alueella susilaumat suosivat eri riistaeläinlajia. Hätkähdyttävää on, että kaikilla maantieteellisillä alueilla on tavattu myös susia, jotka ovat erikoistuneet ihmisiin.

Jos sutta ei tehokkaasti metsästetä siitä muodostuu todellinen uhka ihmisille. Kun susilta loppuu luonnonravinto tai se käy niukaksi tai jos sudet pääsevät totuttautumaan kaatopaikka - tai teurasjätteisiin ja täten tottuvat ihmisiin niin niistä muodostuu aito uhka ihmislapsille sekä aikuisille ihmisille. Väite, että susi luonnostaan pelkää ihmistä on myytti koska ihmispelko tulee näihin petoihin vain kokemuksen kautta. Jos susi ei koe ihmistä uhkaksi, ei se tällöin myöskään sitä pelkää. On tutkittu tosiasia, että kaikkialla siellä, missä sutta ei tehokkaasti metsästetä, missä ihminen ei ole todellinen uhka sudelle, siitä tulee röyhkeä ja vaarallinen ihmistä kohtaan.

1870-1887 susien saaliiksi joutui Euroopan puoleisen Venäjän 49 maakunnassa 1445 ihmistä. Suomessa 1800- luvulla sudet tappoivat todistettavasti ainakin 175 ihmistä, viimeisin ihmisen tappo tapahtui 1932 Puumalan Kuikkalassa. Österbottniska Posten 9.3.1932 kirjoitti uutisesta ruotsinkielellä joka suomennettuna kuuluu seuraavasti: "Kuikkalan kylä Puumalassa oli sunnuntaina järkyttävän tragedian tapahtumapaikkana, jossa 6-vuotiaan tytön söi ja runteli susi. Tyttö oli mennyt vierailulle naapurimaatilalle, ja kun hän ei illalla palannut kotiin, aloitettiin etsinnät mutta ilman tulosta. Viime maanantaina löytyi selitys tytön katoamiseen. Eräs henkilö löysi nimittäin maantien varresta, jota pitkin tyttö oli kulkenut kun hän oli ollut kotimatkalla, lihan- ja jalanpaloja ja verisiä vaatekappaleita, joista saattoi päätellä, että tyttö oli joutunut verenhimoisen hukan uhriksi. Kauhea löytö tehtiin muutaman metrin päästä maantiestä tiheässä metsässä."

Toisin kuin maamme susitutkijat antavat valheellisesti ymmärtää, susi on vaarallinen ihmisille myös tänä päivänä, mm.13.01 sudet hyökkäsivät Venäjän Karjalassa poliisien kimppuun Parkovaja ulitsalla ja Kiinassa Zaozhuangin kaupungissa itäisessä Shandongin provinssissa tapettiin kolme ihmistä surmannut ja ainakin kuutta ihmistä raadellut isokokoinen susi 20.03.2012. Uutisia yksinäisten susien ja susilaumojen tappamista ihmisistä on valtavasti ympäri maailman. Maamme susitutkijat sekä sudensuojelijat väittävät kiivaasti, että suomalainen susi (joka on osa Venäjän populaatiota) olisi ihmisille vaaraton koska maassamme ei ole tapahtunut n. sataan vuoteen susien aikaansaamia ihmistappoja. Tässä vaiheessa on todettava, että susia ei ole maassamme ollut yksittäistapauksia lukuunottamassa lähes sataan vuoteen (viimeisten vuosikymmenien aikana sudet levittäytyneet maahamme) joten miten olematon susikanta olisi voinut olla uhka kenellekään? Kuitenkin Venäjältä tulleiden susien lisäännyttyä maassamme ovat uutiset tuoneet esille näiden petojen hälyyttävää käytöstä kun ne ovat alkaneet yhä enemmin viihtymään pihapiireissä sekä taajamissa esiintyen yhä röyhkeämpinä ja pelottomina ihmisiä kohtaan: mm. Heinävedellä 2011 susi todistettavasti irvisteli koululaiselle.

Suomen susipopulaatio on osa Venäjän suurta susikantaa ja sudet vaeltavat sieltä maahamme ja päinvastoin. Venäjällä tapahtuu jatkuvasti susien hyökkäyksiä ihmisiä kohtaan: mm. Venäjän Federaatiossa Volgogradin piirissä v.2002 sudet säännöllisesti olivat käyneet karjan sekä ihmisten kimppuun useilla eri alueilla ja Jamalo-Nenetsin alueen Tatsovskin metsästyshallinto kertoo, että siellä on vuosina 2002-2003 hyökätty toistuvasti porojen sekä ihmisten kimppuun. Kun lukee dokumenttejä siitä kuinka Venäjällä kärsitään susiongelmasta ei voi muuta kuin ihmetellä suomalaisten susitutkijoiden valheellista propagandaa susien vaarattomuudesta. Ihmisille vaaralliset sudet tulevat halutessaan alle vuorokaudessa Venäjältä maahamme, joten väitteet susien vaarattomuudesta ovat valheellista propagandaa jolla pyritään uskottelemaan hyväuskoisille suomalaisille suden olevan vaaraton ja näin keräämään suomalaiselle susitutkimukselle veronmaksajien kukkarosta rahaa. Sudet jotka Venäjällä terrorisoivat ihmisiä eivät muutu susista lampaiksi tullessaan rajan yli maahamme. On vain ajan kysymys, milloin rajan takaa vaeltavat röyhkeät sudet hyökkäävät maassamme ihmislasten päälle.

Maassamme kasvatetaan tietoisesti susitutkijoiden toimesta ihmiselle vaarallista susikantaa joka lisääntyessään tulee takuuvarmasti muodostumaan erittäin suureksi uhkakuvaksi maaseudulla sekä haja-asutusalueilla. Koska sutta ei saa nykylainsäädännön mukaan maassamme jatkuvasti metsästää, niin sudet muuttuvat päivä päivältä röyhkeämmiksi. Nyt ne saalistelevat pihapiireistä koiria sekä karjaa ja jos kehitys jatkuu yhtä huolestuttavana on susien agressiiviset hyökkäykset ihmisiä kohtaan karua lähitulevaisuutta. Tällöin myös suomalaisille selviää suden todelliset kasvot sekä sen petomainen luonne. On mielenkiintoista todeta, että Venäjällä sudesta maksetaan tapporahaa sen vaarallisuuden vuoksi, samoin Yhdysvallat mm. Montanan ja Idahon alueella sallii sudenmetsästyksen mutta Suomessa se on ankarasti kielletty, muutamia poikkeuslupia lukuunottamatta. Muu maailma tietää suden vaarallisuuden ihmistä kohtaan, suomalaiset susitutkijat ovat siitä autuaan tietämättömiä.

Aivan lähinaapurissamme, rajan takana Venäjällä kasvava susikanta on todellinen maanvaiva (artikkeli Moscow News lehdestä, marraskuu 2005, kirjoittanut reportteri Aleksei Tarasov, suomentanut Kaarlo Nygren): "Venäläiset biologit ilmoittivat, että 1990 -luvulla on kasvanut uusi susisukupolvi. Nykyään nämä "uudenaikaiset" harmaat pedot tunkeutuvat ihmisasutuksen sisään ilman minkäänlaista pelkoa. Tämä johtuu siitä, että ihmiset ovat menettäneet kaikki taidot taistella susia vastaan, eivätkä he enää metsästä susia. Nämä pedot aiheuttavat taas harmeja. Viime vuosina sudet eivät ainoastaan ole vallanneet etäisiä metsän ympäröimiä peltoja ja metsänhoitajien tukikohtia taigalla, vaan niitä nähdään säännöllisesti esikaupungeissa ja suuremmissa kylissä. Kun ennen nähtiin silloin tällöin yksinäisiä petoja, tänään ne tulevat laumoina. Krasnojarskin kaupungin reunoilla ne vievät koiria puutarhoista.

Siperian sudenpyytäjät sanovat, että tämä odottamaton susikannan räjähdys alkoi 1990 - luvun alkupuolella. Joka puolella Venäjän federaatiota on huomattu susikantojen kasvaneen. Se on tällä hetkellä saavuttanut tason, joka pakottaa tämän älykkään ja äärimmäisen varovaisen pedon tunkeutumaan ihmisasutukseen. Tämä johtuu siitä, että niillä alueilla, jotka ovat kaukana ihmisen vaikutuspiiristä, sudet ovat jo tappaneet kaiken syötäväksi kelpaavan. Nälkä rikkoo esteitä ja ruuan puute pakottaa ne etenemään uusille alueille.

Talvella 2000-2001 lämpötila laski ajoittain alle -50 pakkasasteen. Pitkät kylmät jaksot ja paksu lumi pakottivat sudet etsimään mitä tahansa syötävää. Sudet kaivautuivat sikaloihin ja murtautuivat navetoihin kattojen läpi. Tuolloin Krasnojarskin piirikunta näytti olevan suorastaan ihmisasutukselle kelvotonta maata. Se oli pikemminkin susien planeetta. Maaseudun tiet autioituivat, kun sudet ulvoivat aivan kylien liepeillä.

Vuonna 2004 oli lukuisia susien hyökkäystapauksia ja nämä hyökkäykset Balakhta - kylään lisääntyivät dramaattisesti. Yli 4 000 susilaumaa vaelteli taigalla. Nautojen kimppuun käytiin Primorskissa, Petropavloskissa, Jelovkassa ja muissa paikoissa. Susia nähtiin säännöllisesti kotieläinten hautauspaikoilla, teillä ja bussipysäkeillä. Metsästys- ja riista-asiantuntijoitten mukaan susien koko ravintopohja taigalla on tuhoutunut. Siperian metsäkauriin kanta on sukupuuton partaalla. Sudet muuttuvat koko ajan epätoivoisemmiksi ja uskaltautuvat tämän takia ihmisasutuksen sisään. Dvinogorskin alueella ja Stolbyn riistansuojelualueella susilaumat ajavat Siperian metsäkaurista Mana - joen ja Krasnojarskin meren jäälle, missä ne käsittelevät kasvissyöjiä lyhyen kaavan mukaan.

Evenkien alueella susista on tullut maanvaiva. Siellä on siinä määrin susia, että poromäärät alkavat huveta. Aikuinen susi voi tappaa yhdellä kertaa jopa 10 poroa. Ikiaikainen kamppailu susien kanssa näyttää olevan jälleen käynnissä koston kierteen vauhdittamana. Ihmiset ovat jälleen joutuneet sotaan susien kanssa. Se, joka saa riistan haltuunsa, saa syödäkseen ja sudet ovat pääsemässä siinä niskan päälle. Evenkit eivät pärjää ilman poroja.

Ovatko sudet todellakin sopeutuvampia ja elinkykyisempiä kuin taigalla elävät ihmiset? Joka tapauksessa sudet ovat kilpailu-kykyisempiä. Aina kun susi-invaasio on tullut, se on johtunut ihmisen heikkoudesta. Syksyllä 2004 venäläinen lehtimies laskeutui Jenisei-jokea pitkin Krasnojarskista Igarkaan moottoriveneellä. Elämä pohjoisissa kalastajayhteisöissä ja rannikon harvoissa kylissä teki häneen masentavan vaikutuksen. Ihmiset jättävät pohjoisen. Laivaliikenne Jeniseillä on vähentynyt, luonto täyttää nopeaa vauhtia tyhjiötä. Villieläimet ovat näillä alueilla jälleen kukkoina tunkiolla. Kylissä ei ole enää yhtään karjaa ja ne yksittäiset lehmät ja hevoset, jotka siellä vielä ovat, pidetään mahdollisimman lähellä ihmisiä. Sudet tappaisivat heti ne eläimet, jotka laiduntavat kylän ulkopuolella. Heti maihin noustuaan näkee petojen jälkiä. Ihminen näytti heikkouden merkkejä ja villieläimet havaitsivat sen oitis.

Jenisein aluehallinnon päällikkö Vasil Sidorkin lähetti äskettäin alueen kuvernöörille pyynnön. Häntä tukivat kymmenen taiga-alueen johtajat. Hän ilmoitti, että petojen hallitsematon kasvu ja maraalien, metsäkauriiden, hirvien, peurojen, soopeleiden sekä metsäkanalintujen kantojen alamäki on saanut aikaan kriisin. Hän sanoi vaaran, että susista ja variksista tulee villieläinten enemmistö metsissämme, olevan kaiken aikaa toteutumassa.

Venäjän poliisihallinnon mukaan vuosina 1849-1851 sudet tappoivat Venäjän keisarikunnan alueella 376 ihmistä, joista 266 oli lapsia. Nyt vuonna 2005 ammattimaisia sudenpyytäjiä on vähän ja suden-pyynnin salaisuuksia ei enää tunneta. Balakhtan alueen viranomaiset suosivat nykyään myrkkyjä susien hävittämisessä. Tämä on barbaarinen menetelmä, koska myrkytetty syötti tappaa myös muita eläimiä ja lintuja. Myrkytetyn suden repivät kappaleiksi pienemmät otukset kuten siperian kärppä sekä punakettu ja naali, jotka sitten vuorostaan myrkyttyvät. Varojen puute ei kuitenkaan anna viranomaisille mitään mahdollisuutta vuokrata helikoptereita ja palkata kokeneita metsästäjiä. Burjatian hallitus käynnisti äskettäin sudenpyynti-kilpailun: se pyyntiryhmä, joka tappaa vähintään 15 aikuista sutta, saa 2 000 ruplaa ja 10 sutta tappanut metsästäjä 1 000 ruplaa. Paikalliset viranomaiset tarjosivat lisähoukuttimia. Meidän Venäjän federaatiollamme ei nyt ole kunnon isäntää. Skandinavian maissa susikantaa pidetään suotuisalla tasolla, joka ei haittaa niiden lisääntyvyyttä, mutta estää niitä kuitenkin kilpailemasta ihmisen kanssa.

Vuonna 1990 Venäjän federaation alueella oli 22 500 sutta. Sudenmetsästys väheni ja vuonna 2001 susikanta oli kasvanut tasolle 44 800. Volgan, Altain ja Baikalin alueella susikannat ovat saavuttaneet kriittisen tason. Vuonna 2001 karjan kimppuun käyvät sudet aiheuttavat Altain alueella yli 10 miljoonan ruplan vahingot. Sudet tappoivat noin 70 maraalia, yli 120 lammasta ja vuohta sekä yli 100 lehmää, jakkia ja hevosta. Tämän lisäksi elueen metsästys- ja riistahallinto kärsi yli 15 miljoonan ruplan vahingot. Vuonna 2001 Altain viranomaiset myönsivät 750 000 ruplaa yksinomaan susien tappamiseen. Yhdestä sudesta sai maksaa aina 1000 ruplaan saakka. Taimyrin niemimaalla, jossa susilla on paha maine ihmisen kimppuun käymisestä, paikallisbudjetista osoitettiin noin miljoona ruplaa susien tappamiseen."

Kuten edellä luimme, on rajanaapurissamme Venäjällä susikannan kasvu aiheuttanut paljon ongelmia ihmisille, myös heidän turvallisuudelleen. Jos me emme metsästä susia tehokkaasti vaan päästämme susikannan kasvamaan samoihin mittoihin kuin rajanaapurissamme, on täysin selvää, että sudet tulevat entistä röyhkeämmiksi. Koska maassamme susia ei saa metsästää muutamia poikkeuslupia lukuunottamatta vallalla olevan järjettömän suojelupolitiikan takia, olemme olemme saaneet lukea uutisia näiden petojen uhkaavasta käytöksestä: mm. Pyhäjärvellä 2009 susi puri miestä käteen ja poikkeuksellisen röyhkeä susi meni sisään navettaan 2012 Valkeakoskella tappaen viisi lammasta. Monin paikoin maatamme sudet ovat alkaneet vierailla yhä useammin pihapiireissä sekä taajamissa eivätkä pelkää ihmisiä koska niitä ei ole metsästetty vaan suojeltu. Maamme susitutkijat ovat antaneet yhteiskunnallemme kauniiseen lahjapaperiin käärityn pommin joka on räjähtämäisillään käsiimme. Sudelle he ovat harhaanjohtavasti laittaneet lampaan villat, mutta lähitulevaisuudessa - mikäli vallalla oleva petopolitiikka ei konkreettisesti muutu - tulevat nälkä sekä petomainen luonne kyllä paljastamaan suden raadolliset kasvot. Nuo samat kasvot jotka historia tietää, mutta josta maamme susitutkijat salakavalasti vaikenevat. 

Ajatus jonka mukaan susi ei olisi raaka sekä verenhimoinen peto on täysin luonnoton sekä luonnon vastainen vaikka sitä hokevat usein ne jotka väittävät olevansa luonnonsuojelijoita. Siitä asti kun ihmiskunnan historiaa on ruvettu kirjoittamaan ovat sudet olleet todellinen uhka ihmiselle sekä heidän karjalleen ja lemmikeilleen. Sutta on kautta historian (lukuun ottamatta joissakin paikoin kuten Suomen lähihistoriassa) metsästetty sen vaarallisuuden vuoksi kaikkialla siellä missä sitä on esiintynyt, joskus jopa hyvin menestyksekkäästi. Kaukainen historia tunnustaa suden olevan vaarallinen peto, myös lähihistoria toteaa saman ja siksi on erittäin outoa että maamme susitutkijat kieltävät nämä tosiasiat. He väittävät olevansa asiantuntijoita susien suhteen ja kuitenkaan he eivät tunne näiden petojen historiaa saatikka tämän päivän maailmanlaajuista susitilannetta. Maamme susitutkijat vaativat suojelua sudelle ymmärtämättä ollenkaan, että jos näitä petoja ei metsästetä ne menettävät arkuutensa ihmistä kohtaan ja alkavat saalistamaan suojelijoitansa.

Jerome H. Woolpyn, Benson E. Ginsburg ja Richard K. Nelson (sekä monet muut ulkomaalaiset asiantuntijat) ovat sitä mieltä, että villieläimet kesyyntyvät ja muuttavat käyttäytymismalliaan ihmistä kohtaan mikäli niitä ei metsästetä. Koska Suomessa sudet ovat olleet rauhoitettuna, ovat ne muuttaneet käytöstään. Eläkkeellä oleva susitutkijamme  Erik S. Nyholm vastoin nykytutkijoidemme käsityksiä totesi Aamulehdessä maaliskuussa 2012, että susien käyttäytyminen maassamme on muuttunut oleellisesti 1980- luvulta sillä ne ovat tulleet rohkeammiksi - samaa mieltä on RKTL:n entinen tutkija Kaarlo Nygren. Olemme siis vain lyhyen matkan päässä siitä, kun sudet alkavat maassamme hyökkäilemään agressiivisesti ihmisten kimppuun ja tätä valitettavaa tosiasiaa tukee Amerikkalaisen tutkijan, ympäristötieteiden emeritusprofessorin ja filosofian tohtorin Valerius Geistin laaja tutkimus, jossa vaihe vaiheelta tuodaan esille prosessi siitä kuinka arasta sudesta kehittyy ihmisten tappaja.

(ote Valerius Geist - milloin susi on ihmiselle vaarallinen; internetsivusto http://personal.inet.fi/luonto/mikael.broo/Milloin.htm )
"1/ Riistakannat vähenevät voimakkaasti susien ilmestyttyä. Väheneminen ei johdu vain siitä, että susiin nähden kokemattomat joutuvat helposti saaliiksi ja kanta siitä syystä vähenee, vaan myös siitä, että riista muuttaa joukoittain muualle. Sudet, mutta myös muutkin suurpedot saattavat saada villieläimet ja myös kotieläimet paniikkiin. 2/ Sudet hakevat uusia ravintokohteita ja lähestyvät ihmisasutusta. Se tapahtuu aluksi öiseen aikaan ja siitä kertoo koirien kiivas ja pitkään kestävä haukunta. Näimme ja kuulimme itse kuinka lampaiden suojaksi ostetut suuret koirat joka ilta juoksivat yhdessä susia vastaan ja kuinka se johti haukku- ja ulvontaotteluihin. Myös keskellä kirkasta päivää voitiin kuulla susien ulvovan. 3/ Susien käytös muuttuu uskaliaammaksi niin, että ne näyttäytyvät päivisinkin ja alkavat tarkastella kävelyllä olevia ja työskenteleviä ihmisiä turvallisen välimatkan päästä. Öisin ne tulevat toisinaan aina talojen seinustoille saakka. 4/ Kotieläimiä ja pienempää karjaa ahdistellaan, ennen kaikkea koiria ajetaan röyhkeästi takaa vaikka omistaja olisi paikalla ja yrittäisi useinkin turhaan puuttua peliin. Sudet voivat tässä vaiheessa pyydystää kotieläimiä ja siipikarjaa  aivan ihmisasumusten lähellä keskellä päivää. Ne seuraavat koiria verannalle saakka. Eräs naapuri pelasti paimenkoiransa ajamalla moottoripyörällään sen ja suden väliin. Sudet eivät oppineet mitään! Kolmen vastaavanlaisen tapauksen jälkeen naapuri tuli kotiinsa jalkaisin työntekijän, kahden koiransa ja aseen kanssa. Susi hyökkäsi äkisti koirien kimppuun, mutta naapuri ampui sen. Tässä vaiheessa sudet kyllä käyvät koirien mutta eivät vieressä seisovan ihmisen kimppuun. 5/ Sudet ”tutkivat” suurempia kotieläimiä, minkä voi nähdä irtipurruista hännänpäistä, revityistä korvista tai haavoista vuohisissa. Löydettiin pahoin haavoittuneita lehmiä, joiden utaret, sukuelimet, takajalat ja kyljet oli revitty. Hevosia raadeltiin aivan talojen nurkissa. Sudet lähestyvät ihmisiä tarkastellen heitä aivan läheltä. Ne tulevat pihoihin, tallirakennuksiin ja jopa verannoille ja kurkistelevat ikkunoista sisälle. Ne seurailevat ja kiertelevät myös ratsastajia. 6/ Sudet kiertelevät, lähestyvät  ja uhkailevat ihmisiä. Ne voivat myös tehdä pienehköjä, varovaisia hyökkäyksiä repien reikiä vaatteisiin. Tässä vaiheessa voi suden karkoittaa vielä päättäväisillä toimilla ja kepiniskuilla. Vaihe voi kestää pari viikkoa, kuten Vargasin saarella 2002, tai vain muutamia päiviä (Saskatchewan 2005). 7/ Sudet hyökkäävät voimalla kiinni ihmisiin ja yrittävät raadella heitä. Lapset joutuvat uhriksi ensimmäisinä. Susien kokemattomuus auttaa monia kohteeksi joutuneita vielä selviytymään tilanteesta. Hyökkäykset ovat uskaliaita.  Jos hyökkäävä susi on yksin, voi vahva mies vielä karistella sen irti, pieksää sen tiehensä tai kuristaa sen. Hyökkäävää laumaa vastaan edes atleettinenkaan, vahva mutta aseeton mies ei mahda mitään. Sudet puolustavat tapettua ihmistä tai hänen jäännöksiään jopa aseistettuja miehiäkin vastaan."

Sudesta tekee erityisen vaarallisen se, että saalistus tapahtuu laumassa. Laumassa saalistaessaan nämä pedot muodostavat todellisen uhan mille tahansa suurpedolle, maalla viihtyvälle nisäkkäälle, saatikka sitten ihmisille. Kun susilaumasta tulee ihmistä pelkäämätön se ei enää muodostu todelliseksi uhkakuvaksi vain lapsille vaan myös aikuisille ihmisille, tästä kertoo ihmiskunnan historia omaa karua kieltään. Susien sekä susilaumojen vaarallisuuden vähätteleminen kuuluu kuitenkuin suomalaisen susitutkimuksen straregioihin ja näin se ymmärtämättömyydessään luo omalla luonnonvastaisella toiminnallaan maamme kansalaisille valheellisen kuvan suden biologiasta sekä sen luonteesta. Vääränlaisen propagandan uhreina monet suomalaiset nukkuvat "Ruususen untaan" ja syyttävät niitä, jotka tahtovat maahamme lisää suden pyyntilupia, uhkakuvien luomisesta. Jos nämä unessa nukkujat edes hetkeksi vaivautuisivat katsomaan kuinka susien veriteot maailmalla jatkavat armotonta voittokulkuaan kärsivän kansan kustannuksella, he ymmärtäisivät totuuden eivätkä joutuisi heräämään suden antamaan "kuoleman kylmään suudelmaan". Raatelevan suden hampaat eivät muutu lauhkean sekä pelastavan Prinssin suudelmaksi vaikka sitä kuinka toivoisi sillä pedolla on pedon luonto. Maailma on muuttunut paljon sadan vuoden aikana, mutta susi ei ole muuttunut - se on edelleen se sama julma peto joka se oli historian lehdillä.

 

Nyt riittää - projektin puolesta:
Marko Lind
http://www.voittajakennel.com/SUSIPROJEKTI.htm

YHTEYSTIEDOT:

Gsm: 046 6590565

Allekirjoita ja vaikuta:
http://www.adressit.com/vaadimme_muutosta_susipolitiikkaan_kansalaisaloite

TERVETULOA FACEBOOK-RYHMÄÄMME:
http://www.facebook.com/groups/140963889352739/163031557145972/?notif_t=...
(vaadimme susipolitiikkaan muutosta)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Ainuttakaan sutta tai sen jälkiä en ole nähnyt kotini lähistöllä Itä-Suomessa 50 vuoden sisällä.

Ihmisten lemmikkikoirien puremista ihmisistä kuulee aika usein.
Olisiko siis syytä harkita koirien pidolle jonkinlaista lupamenettelyä?

Huolestun varmasti susista niiden pihoilleni tullen.
Huolestun varsinkin epäasiallisesta eläinten pidosta niille epätyypillisissä ympäristöissä. Pitäjistä huolestun.

Ongelma ei mielestäni ole eläin vaan ihminen.

Marko Lind

Oma näkemykseni on, että ainakin jonkinlainen peruskurssi pitäisi käydä kaikkien niiden, jotka meinaavat itselleen koiran hankkia. Kurssin pitäisi ehdottomasti olla ilmainen eikä sillä saisi rahastaa.

Suomessa (kin) on liikaa ihmisiä, jotka eivät tiedä koirien pidosta mitään ja sen takia koirat kärsivät. Se on surullista, ja siihen tulisi tehokkaasti puuttua.

* Koira-asiat eivät kuitenkaan kuulu nyt käsiteltävänä olevaan asiaan.

Kai Koikkalainen

Haluatko, että kirjoitan kristittyjen tekemistä hirmuteoista?

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Joo haluan.
En tosin ole varma kysyitkö Markolta vai minulta.

Marko Lind

Jos tuo oli olevinaan jokin "vastaveto" niin tiedoksesi Kai Koikkalainen:
MINÄ OLEN KIRJOITTANUT KRISTITTYJEN HIRMUTEOISTA KIRJAN:
http://www.sanansaattaja.com/kirjanalkusanat.htm

* Ihan vinkkinä:
kristittyjen tekemät hirmuteot EIVÄT POISTA susien tekemiä hirmutekoja.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Marko, en malta odottaa, että olet saanut tämän susiaiheen kaluttua!

Jorma Laine

Sinä kirjoitit noin 50 000 sanan esseen aiheesta Susi on perseestä.

Mutta vastaappa nyt, Neropatti seuraavaan:

Kun:

1) Ihmisen kohtaaminen mahdollisuuksiltaan suden kanssa on luokkaa salaman isku.
2) Susi väistää AINA ihmistä ellei se ole pitkäaikaiseti nälissään. Tämä nälkiintyminen ei ole nykyisellä riistakannalla mahdollista.
3) Petovahingot on marginaalisia myös karjalle Vaikkakin varsinkin itäsuomessa on lammastiloille hyökätty. Se on kuitenkin eläimen luontaista käytöstä ja se siis ei ole luonnevikainen jos näin käy. Tätä varten on yrittäjille petovahinkovakuutukset.

4) (luonnonsuojelijoiden kommentti)
Kumpi on tullut kumman asuinalueille?

Itse sanoisin, että kun ihminen on vieraantunut luonnosta, tulee blogistin kaltaisia nerokkaita kirjoituksia. Kaupunkikeskustoista on ihan kamalan hienoa kritisoida erämään laidalla nähdyistä susista, eikö? Ja herramujee jos SUSI ei tyydykää pelkkiin luonnon omiin eläimiin vaan iskee jopa ihmisten karjaan.. (ihan kuin susi tajuaisi tuon eron).

Koko kohu on pelkää fuulaa. Susi on ollut AINA suomessa. Ja niin kauan kun sillä on muuta ruokaa, se ei käy ihmisen kimppuun.. ainakaan ellei se puolusta pesäänsä. mutta se on eri asia.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Susi on jalo eläin ja kuuluu luontoomme. Enemmän olisin huolissani koirista, jotka liki joka vuosi tappavat ihmisiä.

Marko Lind

Aito ihmistä pelkäävä harmaasusi kuuluu luontoon - mutta niin sinne kuuluvat muutkin luonnovaraiset eläimet. Jos susikantaa kasvatetaan liian suureksi siitä muodostuu UHKA muille luonnoeläimille. Myös muiden eläinten tulee kuulua luontoon (vink).

Suosimalla YHTÄ PETOA me tuhoamme luonnon monimuotoisuutta.

Marko Lind

1/
Salamat eivät tapa Suomessa niin paljon karjaa, poroja, lemmikkejä sekä koiria kuin sudet / koirasudet (vink). Salamat eivät kulje pihapiireissä lähes jatkuvasti etsien sopivaa saalista, eivätkä esim. hyökkää navettarakennuksiin tappamaan lampaita. Salamat eivät ole maailmanhistoriassa tappaneet niin paljon ihmisiä kuin sudet.

2/
Susi ei aina väistä ihmistä, suomalainen eläkkeellä oleva petotutkija Nyholm mm. mainitsi aiheesta Aamulehdessä. Pari viikkoa sitten Kiinassa tapettiin ihmmisyöjäsusi - lisäksi mm. blogissani toin esille susien röyhkeyden, jotan kuinka voit edes väittää suden väistävän aina ihmistä? Etkö oikeasti edes lukenut blogiani?

3/
Suden luontaista käytöstä on tappaa mm. kotieläimiä - kyllä. Juuri siksi mm. pitää saada lisää susien pyyntilupia. Vaikka kirjoitat korvauksista, niin ensinnäkin ne ovat liian pienet ja toisekseen ei kukaan tahdo kasvattaa karjaa vain susien suuhun; se olisi erittäin vastuutonta karjankasvatusta.

4/
Ei ole olemassa mitään tieteellistä näyttöä siitä, että susi olisi ollut Suomessa ennen ihmistä - tämä on susiensuojelijoiden valheellinen väittämä joka ei mitenkään perustu faktoihin.

Jos viittasit siihen, että minä olisin vieraantunut luonnosta niin erehdyit. Olen maaseudun kasvatti, viettänyt tuhansia tunteja luonnossa. Minulla on ollut kesyjä villieläimiä ja nykyäänkin samoilen erittäin paljon luonnossa - vuosittain yli toistasataa KOKO PÄIVÄÄ. Luonnosta tiedän erittäin paljon koska luonto on osa elämääni.

Jorma Laine

"1/
Salamat eivät tapa Suomessa niin paljon karjaa, poroja, lemmikkejä sekä koiria kuin sudet / koirasudet (vink)..." Salamat eivät kulje pihapiireissä lähes jatkuvasti etsien sopivaa saalista, eivätkä esim. hyökkää navettarakennuksiin tappamaan lampaita. Salamat eivät ole maailmanhistoriassa tappaneet niin paljon ihmisiä kuin sudet.

- USA:ssa slama iskee ihmiseen noin 400 kertaa/vuosi. Kuolleisuus on keskimäärin 36%. Myös suomessa on vuosittain muutamia tapauksia joissa salama on iskenyt ihmiseen. Joten ainakin viimeisen 100+ vuoden aikana on salama reilusti tappolistan kärjessä suhteessa suteen. Varhaisemmilta ajoilta ei taida salama-tilastoja olla, mutta oletettavasti tahti on ollut sama/populaatio.
Eläimet yleensäkin kulkevat pihapiirissä koska eläin ei tunne käsitettä pihapiiri. Niin tekee susikin aika-ajoin.

"2/
Susi ei aina väistä ihmistä, suomalainen eläkkeellä oleva petotutkija Nyholm mm. mainitsi aiheesta Aamulehdessä...."

-Luitko kommenttini? Sanoin että aina JOS se ei ole erityisesti nälissään. Nykyisellä riistakannalla Suomalainen susi ei ole erityisen nälissään koskaan JA ennen kaikkea se hakee aina helpoimman saaliin. Suden silmissä ihminen ei ole sellainen.
Tottakai maailman mittakaavassa on aina häiriöeläimiäkin. Myös kiinalaisen kaltainen "ihmissyöjä" jonka susimaisuudesta muuten ollaan montaa mieltä. On väitetty sen olleen koirasusikin.. Nämä puolestaan ovat erityisen agressiivisia ja tulisikin lopettaa. Se ei kuitenkaan tarkoita susien lopettamista. Jos mihin tahansa liitetään sanat ihminen ja syöjä saadaan aika vaikuttava kuva loppupelissa aika turhistakin asioista. Esimerkkinä vaikka MRSA-bakteeri joka nimettiin alkuun "lihansyöjäksi". Kyseessä on kuitenkin varsin tavallinen bakteeri joka on jossain määrin resistentimpi antibiooteille. mutta ihan hävitettävissä.

Sutta kohtaan ihmisillä on vain alkukantaisempi pelko, johtuen vanhoista tarinoista susien tappamista ihmisistä. Hassua, että susuien tapot sattuivat aina katovuosiin ja sellaiseen aikaan, kun oli muutenkin nälkää korostuneesti.. Olisiko ollut niin, ettei riistaa ollut silloin..
Joka Tapauksessa esimerkiksi Karhu on huomattavasti tuhoisampi ollut ihmisen kannalta kautta aikojen. Sitä ei kuitenkaan vaadita hävitettäväksi kartalta... Kummallista. Myös Ilves tekee tuhojaan karjan ja kotieläinten kohdalla enemmän kuin susi. Ja kukapa "tavan tallaaja" erottaa raadellusta lampaasta mikä sen on tappaanut.. Väitänkin, että Susi on saanut myös "ansiotonta arvonnousua" ilvesten tekemistä tuhoista.

"3/
Suden luontaista käytöstä on tappaa mm. kotieläimiä - kyllä. Juuri siksi mm. pitää saada lisää susien pyyntilupia. Vaikka kirjoitat korvauksista, niin ensinnäkin ne ovat liian pienet ja toisekseen ei kukaan tahdo kasvattaa karjaa vain susien suuhun; se olisi erittäin vastuutonta karjankasvatusta."

Karjan kasvattamiseen liittyy aina riski, kuten muuhunkin yrittämiseen. Susi on yksi riskeistä joka tulee ottaa huomioon. Tätä varten on vakuutukset, joiden korvaustasosta voidaan olla montaa mieltä. Se ei kuitenkaan ole tämän blogin aihe.
On olemassa joitain keinoja suden pitämiseksi pois karjan kimpusta jos niin halutaan. Mutta ihminen kun haluaa ennemmin säästää kuin rakentaa niin sitten aletaan ampua eläimiä. Se kun on halvempaa..

"4/
Ei ole olemassa mitään tieteellistä näyttöä siitä, että susi olisi ollut Suomessa ennen ihmistä - tämä on susiensuojelijoiden valheellinen väittämä joka ei mitenkään perustu faktoihin."

-Tieteellistä näyttöä..? Tieteellistä on se, että susi on ollut pohjoiseuroopassa jo useita kymmeniä tuhansia vuosia seuraten jääkauden aikana jään rajan vetäytymistä. Tämä on todettu mm. esi-ihmisten hautalöydöistä ympäri eurooppaa. Ei ole oletettavaa, että varhainen ihminen hakisi sudennahkaisia vaatteita muualta vaan ne on olleet niillä seuduilla joilla on ihminenkin ollut. En ole koskaan väittänyt että toinen olisi ollut ennen toista. Olen hekilokohtaisesti olut sitä mieltä että molemmat on seuranneet tasa tahtia jäätikön rajaa aina pohjoisemmaksi. Siksi kysyinkin, että kumpi on tullut toisen alueelle, koska sellaista käsitettä kuin alue tai reviiri ei voida yhtenevästi luoda ihmisen ja suden välille, vaan ne menevät lomittain, kuten ne luonnossakin aina menevät.
Kuitenkin on selvää, että kaupungistuminen tierakennus ym. ihmisen infra on kaventanut kaikkien muiden luonnoneläinten elintilaa ja mahdollisuuksia ja siten niillä on vähemmän tilaa kuin ennen siellä erämaissa ja isolta osin tästä syystä näitä kohtaamisia tapahtuu nyt enemmän. Toisaalta niistä myös uutisoidaan ja kohkataankin enemmän.

Koko keskustelu kulminoituu hyvin pitkälle niihin kommentteihin joissa susia vaaditaan ammuttavaksi.. Ihminen siis työntää haitalliseksi kokemaansa luontoa aina vaan ahtaammalle ja pois omista jaloistaan. Tämä ahdistaminen on kuitenkin juurikin tekijä joka mahdollistaa susihavainnot ja kohtaamiset kun sitä erämaata ei enää ole.

"Jos viittasit siihen, että minä olisin vieraantunut luonnosta niin erehdyit. Olen maaseudun kasvatti, viettänyt tuhansia tunteja luonnossa. Minulla on ollut kesyjä villieläimiä ja nykyäänkin samoilen erittäin paljon luonnossa - vuosittain yli toistasataa KOKO PÄIVÄÄ. Luonnosta tiedän erittäin paljon koska luonto on osa elämääni."

- Hyvä niin. Saatamme siis olla tavanneetkin joskus Imatran metsissä joissa olen käynyt kuvaamassa mm. karhuja ja juurikin susia. Toki muutakin luontoa myös.

juha salminen

Nyt varmaan kerrot meille kaikille niistä lukemattomista kerroista, kun olet seissyt metsässä vastakkain tuon julman pedon kanssa, kun kerran vietät kolmanneksen vuodesta metsässä ja sanojesi mukaan susi ei enää väistä ihmistä vaan pikemminkin hakeutuu luonnossa liikkujien seuraan helpon paistin toivossa ja että niiden kanta niin tiheä, etteivät enää metsiin mahdu.

Anteeksi? En kuullut. Siis kuinka monta kertaa susi on sinulle julmia hampaitaan irvistellyt?

Suomessa on vain yksi todella vaarallinen suurpeto, joka tappaa vuosittain satoja ihmisiä; miehiä, naisia, lapsia ja puollustuskyvyttömiä vanhuksia. Arvaat jo varmaan ettei se ole susi.

Vilho Juntunen

Ihmissusi Harry S. Truman, amerikkalainen: Hiroshima ja Nagasagi

Marko Lind

Miksi vertaat pahaa ihmistä suteen? Oletko sinä siis sitä mieltä, että susi on hyvä symboloimaan pahuutta sekä salakavaluutta?

* Jos olet, niin silloinhan sinä taidat tietää todellisesta suden biologiasta enemmän kuin moni muu (vink)

Hely Alhainen

Suttakin tuhat kertaa vaarallisempi on päihdeongelmainen, arvaamattomasti käyttäytyvä väkivaltainen mies. Niin kauan, kuin nuo inhat oliot saavat liikkua ihmisten keskuudessa vapaasti, on sudet jätettävä rauhaan.

Miettikää, kuinka paljon nämä sekakäyttäjäturhakkeet tappavat ja vammauttavat ihmisiä, aiheuttavat tuskaa ja pelkoa lasten keskuudessa, puhumattakaan yhteiskunnalle koituvista kuluista. Annetaan susien elää.

Olen muuten sitä mieltä, että laumanjohtaja Auli-suden teloitus oli törkeä rikos. Irstas teko, kuten Roman Schatz osuvasti sanoi.

Pekka Manner

Hei tyhmät juntit, älkää pitäkä niitä koirianne pakasessa koko yötä.

Marko Lind

Koiria ei tulekkaan pitää pakkasessa, se on totta. Mutta nyt emme käsittele koira-asiaa vaan keskustelemme susista (vink)

Käyttäjän Juniper kuva
Eva Söderholm

Olipa pitkä kirjoitus, jonka lukemista jatkan paremmalla ajalla.
Minusta on ihan oikein verrata susiensuojelua terrorismiin, mutta antaisin "synninpäästön" niille, jotka rakastavat susia niitä tarkemmin tuntematta. Uskoisin - ja toivoisin - että susifanaatikot tulevat järkiinsä, kun vain ymmärtäisivät aatteensa EPÄREALISTISUUDEN.

Myös vertaus "biologiseen aseeseen" on minusta oivallinen! Mutta - sinisilmäisyydesssäni en usko kaikkien susien suojelijoiden "aseistautuneen" näin TIETOISESTI. Monet heistä ovat (kuin) pikkutyttöjä, joiden mielestä susi on söpö - varsinkin pentuna - ja heitä kauhistuttavat tarinat pahoista metsästäjistä enemmän kuin Punahilkasta. He eivät jaksa tai halua tutustua todelliseen suteen ja nykytilanteeseen Suomessa.

"Antakaa heille anteeksi, sillä he eivät tiedä, mitä tekevät" - sanoi Jeesus omille teloittajilleen. Niin meidänkin pitäisi antaa anteeksi susiromantikoille, jotka eivät tiedä, mitä suojelevat.

Marko Lind

On totta, että joukossa on paljon ymmärtämättömiä jotka ollaan aivopesty - mutta jos he tahtovat pysyä ymmärtämättömyydessään niin silloin se kuvastaa heidän väärämielistä asennettaan ja näin ollen he ovat tietoisesti terrorisoimassa niitä jotka kärsivät susiongelmista.

Tottakai meidän tulee antaa anteeksi ymmärtämättömille JOS HE TAHTOVAT MUUTTAA käsityksiään - jos me annamme anteeksi heille vaikka he tahtovat pysyä terroristimaisessa ajattelussaan niin silloinhan se tarkoittaa sitä, että suosimme epäsuorasti heidän tekojaan ja näin ollen he jatkavat samaa linjaansa. Jos ja KUN he mahdollisesti jatkavat samaa linjaansa, niin miten käy heidän ajamansa aatteen uhrien; pitäähän meidän puolustaa niitä jotka puolustamista kaipaavat.

Lisäksi anteeksi voi antaa vain sille joka pyytää anteeksi ja myöntää virheensä; muutoinhan anteeksianto on mahdottomuus. Minä siis ymmärrän susiensuojelijoita mutta en kuitenkaan hyväksy heidän sairasta sekä luonnosta vieraantunutta ajatusmaailmaansa (tässä on se oleellinen ero).

Käyttäjän Juniper kuva
Eva Söderholm

Periaatteessa: ihminen joka ei ymmärrä tehneensä virhettä, ei voi pyytää anteeksi. Eiväthän ristiinnaulitsijatkaan pyytäneet anteeksiantoa Jeesukselta - ainakaan Raamatun mukaan?

Mutta käytännössä on hyvä, että valistat susien suojelijoita ja - toivottavasti - vaikutat kaikkien suomalaisten - erityisesti päättäjien - mielipiteisiin... aina EU:ta myöten. Tsemppiä!

Marko Lind

Kirjoitit Jorma Laine:
"- USA:ssa slama iskee ihmiseen noin 400 kertaa/vuosi. Kuolleisuus on keskimäärin 36%. Myös suomessa on vuosittain muutamia tapauksia joissa salama on iskenyt ihmiseen. Joten ainakin viimeisen 100+ vuoden aikana on salama reilusti tappolistan kärjessä suhteessa suteen. Varhaisemmilta ajoilta ei taida salama-tilastoja olla, mutta oletettavasti tahti on ollut sama/populaatio. Eläimet yleensäkin kulkevat pihapiirissä koska eläin ei tunne käsitettä pihapiiri. Niin tekee susikin aika-ajoin.

OMA KOMMENTTI:
Väität siis, että salama tappaa useammin Suomessa karjaa, lemmikkejä sekä poroja kuin susi (tai koirasusi), niinkö? Ps. Et tainnut lukea kommenttiani kovinkaan tarkkaan (vink).

Kirjoitit Jorma Laine:
"2/
Susi ei aina väistä ihmistä, suomalainen eläkkeellä oleva petotutkija Nyholm mm. mainitsi aiheesta Aamulehdessä...."
-Luitko kommenttini? Sanoin että aina JOS se ei ole erityisesti nälissään. Nykyisellä riistakannalla Suomalainen susi ei ole erityisen nälissään koskaan JA ennen kaikkea se hakee aina helpoimman saaliin. Suden silmissä ihminen ei ole sellainen.

OMA KOMMENTTI:
Kyllä minä luen kommentit (sitä älä sinä epäile, vink). Väität siis edelleen että susi vain nälkäisenä ei väistä ihmistä ja Suomalainen susi ei olisi nälkäinen koskaan. Miten siis on mahdollista sinun näkemyksiesi mukaan, että maassamme sudet eivät todellakaan väistä ihmistä? Ps. Sinä taidat olla nyt se joka ei lue kommentteja tai sitten et ymmärrä lukemaasi (vink).

Kirjoitit Jorma Laine:
Karjan kasvattamiseen liittyy aina riski, kuten muuhunkin yrittämiseen. Susi on yksi riskeistä joka tulee ottaa huomioon. Tätä varten on vakuutukset, joiden korvaustasosta voidaan olla montaa mieltä. Se ei kuitenkaan ole tämän blogin aihe.
On olemassa joitain keinoja suden pitämiseksi pois karjan kimpusta jos niin halutaan. Mutta ihminen kun haluaa ennemmin säästää kuin rakentaa niin sitten aletaan ampua eläimiä. Se kun on halvempaa..

OMA KOMMENTTI:
Lähtökohtaisesti susi tuskin mitenkään rajoittaa tai uhkaa sinun "elämänkuviotasi" - kirjoituksestasi kun paistaa selvä inhimillisyyden puute kanssaihmisiä kohtaan (joka on tyypillistä susiensuojelijoille). Mutta asiaan; viittasit keinoihin miten saadaan "mukamas" sudet pysymään pois karjan lähettyviltä ymmärtämättä ollenkaan, että esim. sellaiset aidat joista sudet eivät tule yli tai läpi maksavat maltaita (sinäkö ne maksaisit, vink?). Lisäksi ajatuksena, että ihmiset ja karja pitää aidata jotta villit sudet saavat liikkua vapaasti on käsittämätön - ihmiset sekä heidän karjansa aitauksiin ja sudet vapaana siinä ympärillä vaanimassa. Tyypillistä susiensuojelijoiden röyhkeyttä edes vaatia moista.

Kirjoitit Jorma Laine:
Koko keskustelu kulminoituu hyvin pitkälle niihin kommentteihin joissa susia vaaditaan ammuttavaksi.. Ihminen siis työntää haitalliseksi kokemaansa luontoa aina vaan ahtaammalle ja pois omista jaloistaan. Tämä ahdistaminen on kuitenkin juurikin tekijä joka mahdollistaa susihavainnot ja kohtaamiset kun sitä erämaata ei enää ole.

OMA KOMMENTTI:
Mitä siis pitäisi tehdä - vähentää ihmispopulaatiota, niinkö? Korostan, että ihmispopulaatiolle emme voi mitään mutta susipopulaatiolle voimme. Kun tapahtuu yhteentörmäyksiä niin silloin suden on väistettävä, tämä on kylmää faktaa ja näin sen pitää mennäkkin. Suomessa on edelleen riittävästi erämetsiä joihin aito ihmistä pelkäävä harmaasusi mahtuu (jos niin tahtoo). Suomen pinta-alasta vain hyvin pieni osa on asuttua, kuten varmasti hyvin tiedät. Tilaa Suomessa susille siis on, eikä niiden tarvitse tulla pihapiireihin. Ongelma siis jota kuvasit, ei vielä kosketa Suomea eikä tämän hetkistä susiongelmaa, eikö niin? Ps. Ne sudet jotka tulevat pihapiireihin ovat häirikkösusia jotka tulee lopettaa välittömästi - ja näin suojelemme aitoa harmaasutta joka viihtyy metsissä peläten ihmistä.

Viittasit kirjoituksessasi myös koirasusiin; tähän totean että nyt viimeistään pitäisi RKTL:n tutkia OIKEASTI se kuinka paljon populaatiossa on näitä vaarallisia suden sekä koiran risteymiä ja lopettaa nämä välittömästi. KUITENKAAN JOSTAIN SYYSTÄ RKTL:n tutkijat eivät tätä tee vaan peittelevät koirasusiongelmaa - jos eivät peittelisi niin miksi aina silloin tällöin JA MISTÄ putkahtavat nämä koirasudet julkisuuteen? Oma veikkaukseni on, että koirasusia on erittäin paljon ja myös niitä on erheellisesti pannoitettu susina; JOS TUTKIJAT MYÖNTÄISIVÄT TÄMÄN SE OSOITTAISI HEIDÄN OLEVAN AMMATTITAIDOTTOMIA tai sitten se osoittaisi heidän törkeästi valehdelleen suurelle yleisölle väittäen ettei koirasusia maassamme ole kuin korkeintaa muutama - jos sitäkään. Pöytyän tapaus on hyvä esimerkki siitä, että jotakin hyvin oleellista salaillaan tutkijoiden toimesta.

Jorma Laine

Aloitetaan positiivisesti:

Olen kanssasi täsmälleen samaa mieltä Koirasusi-asiassa. Suurella todennäköisyydellä valtaosa karjahyökkäyksistä on juuri koirasuden tekosia. Joukossa on varmasti myös ilveksen jalanjälkiä, mutta etenkin kesäaikaan sellaisen todentaminen on vaikeaa. Joten ainakin asia pitäisi tutkia. Lähestulkoon jokainen susitutkija tai muuten suden asiantuntija on ollut sitä mieltä, että tälläiset nimenomaan EI OLE suden luontaista käytöstä. Tämä siis yksityisesti käymissäni keskusteluissa.
Välttämättä en kuitenkaan näkisi RKTL:n puolelta salailua, mutta ehkä resurssipulaa ja siitä johtuvaa varovaisuutta lausuntojen suhteen, kun ei ole varaa tutkia asiaa.

Sitten sinne toiselle puolelle:

1. Kirjoitat lähes jokaiselle, joka on kanssasi erimieltä, etteivät he - miiloin mistäkin syystä - kunnioita muita ihmisiä. Ole hyvä ja lopeta sellainen kommentointi, sillä se ei ole susista puhumista, osoittaa SINUN halveksuntaasi erimieltä olevia kohtaan ja on kaiken lisäksi hyvin tyhmää ja henkilökohtaisuuksiin menemistä.
Lisäksi vaatimuksesi edellä olevaan, että susien suojelijoiden pitäisi muka pyytää anteeksi on pöyristyttävä ja osoittaa sinun musta-valkoisuutesi sekä taipumuksesi "olla oikeassa" aina ja kaikkialla.

2. Onko tosiaan niin, että mielestäsi tappaminen on ainoa vaihtoehto? Joko susien tai ihmisten (viittaan kysymykseesi ihmisten vähentämisestä)?
Oleko koskaan kuullut petojen siirrosta? Tai Sähköpaimenista (joka on oikein rakennettuna tehokas myös susia vastaan ja kohtuullisen edullinen)?

Lähtökohtaisesti olen puolet vuodesta alueella jossa susi on todellinen vieras, samoin Karhut. Joskus on nähty ahmojakin.. Ilves on lähes päivittäinen näky. Sen verran se koskettaa minuakin. Minä tosin omistan koiran joka osaa ilmoittaa jos joku on tulossa pihapiiriin tai edes lähelle.

3. Tottakai susikin on aika ajoin nälissään. Erityisesti nälissään tarkoittaa sitä, ettei se ole syönyt päiväkausiin. Edelliset susitapot koskien ihmisiä, ajoittuivat nälkävuosiin jolloin kadon lisäksi jostain syystä myös riista oli kovin vähissä maassamme. Tässä on korrelaatio. Susi väistää lähes aina ihmistä. On kuitenkin muutama syy milloin näin ei (luontaisesti) käy. Pennut ovat lähistöllä, saalis on lähistöllä tai edellä mainittu nälkä (joka liittyy enemmän susihyökkäyksiin) ensin mainituissa tapauksissa Susi puolustaa jotan, minkä katsoo omakseen. Tällöin ihminen kuitenkin on jo sellaisella alueellä jossa mainitut on jo todella lähellä tai on jo suden ja mainittujen välissä.

Jos kyse on Koirasudesta asia on todennäköisesti toinen, mutta kukapa "tavis" tai edes ammattilainen tunnistaa koirasuden sellaisen nähdessään.. ennen kun amppu sen ja pääsee tutkimaan lähempää.

Lisänä tässä on myös Venäjältä tulleet villikoiralaumat.

Jari Hiltunen

Ruotsissa siirrettiin useita kertoja sama susi ja aina se palasi takaisin satojen kilometrien päästä.
Sähköpaimenet on hyvä ja edullinen aita joka toimii hyvin kesällä kunhan niittää heinät sen alta ja poistaa risut/puut nojaamasta lankoihin sekä korjaa hirvien rikkomat langat, mutta talvella lumi eristää maadotuksen toimimisen kunnolla maan kautta ja kuitenkin johtaa virtaa sen verran että langoista teho vähenee (nykyisistä paimenpojista on tehot pienennetty luonnon eläinten vuoksi, kiitos direktiivin) ja meillä on joka talvi noin metri lunta + kinokset ja keväällä hankikantaa pedot. Kyllä haasteita on tuon sähköpaimenenkin kanssa vaikka hyvä apu onkin.

Marko Lind

VASTAUKSET JORMA LAINEELLE:

1/
Silloin pitää pyytää anteeksi jos on ollut väärässä. Susiensuojelijat ovat monissa kohdin (jotka olen osoittanut mm. näissä eri blogeissani) olleet väärässä; miksi siis he eivät pyytäisi anteeksi? Ps. Viisas ymmärtää virheensä, tyhmä jatkaa niitä "viisaudessaan" (vink).

2/
Jos petoja pitäisi siirtää niin miksi emme siirtäisi niitä alueille joissa susiensuojelijat asuvat - esim. Helsinkiin syömään villikaneja (vink).

3/
Kirjoitit:
"Susi väistää lähes aina ihmistä. On kuitenkin muutama syy milloin näin ei (luontaisesti) käy. Pennut ovat lähistöllä, saalis on lähistöllä tai edellä mainittu nälkä (joka liittyy enemmän susihyökkäyksiin) ensin mainituissa tapauksissa Susi puolustaa jotan, minkä katsoo omakseen."

OMA KOMMENTTI:
Kun sudet (tai mahdolliset koirasudet) pyörivät ihmisten nurkissa (pihapiirit sekä taajamat) niin tietysti niillä on pentuja mukana; tällöin ne ovat ihmiselle vaarallisia. Kun sudet (tai mahdolliset koirasudet) pyörivät ihmisten nurkissa (pihapiirit sekä taajamat)ne tietysti saalistavat siellä ja tällöin myös saalis on lähellä ja tällöinkin ne ovat vaarana ihmiselle. Kun sudet (tai mahdolliset koirasudet) pyörivät ihmisten nurkissa (pihapiirit sekä taajamat) muodostaa se todellisen uhan ihmisille; TÄMÄNHÄN SINÄ JO MYÖNSITKIN.

Ps. Koirasusista olemme samaa mieltä; ehdottomasti tulee saada selvyys kuinka paljon niitä on "susipopulaatiossa" ja lopettaa ne välittömästi.

Jorma Laine

"Silloin pitää pyytää anteeksi jos on ollut väärässä. Susiensuojelijat ovat monissa kohdin (jotka olen osoittanut mm. näissä eri blogeissani) olleet väärässä; miksi siis he eivät pyytäisi anteeksi? Ps. Viisas ymmärtää virheensä, tyhmä jatkaa niitä "viisaudessaan" (vink)."

-Miksi mielipiteitään pitäisi pyydellä anteeksi? Vai oletko mahdollisesti sitä mieltä, ettei muita mielipiteitä saisi olla kuin omasi?

"Jos petoja pitäisi siirtää niin miksi emme siirtäisi niitä alueille joissa susiensuojelijat asuvat - esim. Helsinkiin syömään villikaneja (vink)."

Itseasiassa, ehdotin tätä piruuttani taannottain, kun oli isompi meteli citykaneista. Ehdotukseeni kuului alueiden (kuten kaisaniemen puisto yms.) tilapäinen aitaaminen ja pari-kolme pantasutta. Ei oikein ottanut tulta vaikkakin varmasti tehokas keino olisi ollut.. :D

Jorma Laine

Hiltunen:

Ainakin meillä päin karja on sisätiloissa talvet. Poislukien pihattonavetat, joita kuitenkin on vielä vähänlaisesti.

Sudet palaavat kyllä.. jos ne vaan poistaa johonkin. On kuitenkin olemassa aineita, joilla niiden lyhytaikainen paikkamuisti saadaan "poistettua". Ja se ei ole edes eläinrääkkäystä, Tuote on kivuton eikä aiheuta muita oireita ja se voidaan antaa nukutusaineen kanssa samassa "panoksessa."

Tästä tietysti nousee meteli niiden keskuudessa jotka ovat tosiasiassa niitä, joiksi minukin varnmaankin luullaan: Susien suojelijoiksi. Minä olen Luntokuvaaja, harrastaja sellainen ja arvostan kovasti monimuotoista luontoa. Susi on yksi osa sitä.

Koirasusi puolestaan ei ole, ei myöskään villikoirat.

Jari Hiltunen

Laine, me tuotamme naudan ja lampaan lihaa todella pienellä hiilijalan jäljellä ilman teollisia rehuja/lannoitteita. Tuolta voi aloittaa tutustumisen. http://www.highlandcattle.fi/historia.php

Jorma Laine
Marko Lind

Hely Alhainen kirjoitti:
"Suttakin tuhat kertaa vaarallisempi on päihdeongelmainen, arvaamattomasti käyttäytyvä väkivaltainen mies. Niin kauan, kuin nuo inhat oliot saavat liikkua ihmisten keskuudessa vapaasti, on sudet jätettävä rauhaan. Miettikää, kuinka paljon nämä sekakäyttäjäturhakkeet tappavat ja vammauttavat ihmisiä, aiheuttavat tuskaa ja pelkoa lasten keskuudessa, puhumattakaan yhteiskunnalle koituvista kuluista. Annetaan susien elää. Olen muuten sitä mieltä, että laumanjohtaja Auli-suden teloitus oli törkeä rikos. Irstas teko, kuten Roman Schatz osuvasti sanoi."

OMA KOMMENTTI:
Päihdeongelmaiset henkilöt eivät mitenkään kuulu tähän keskusteluun koska nyt keskustelemme susien suojelusta (ihan vinkkinä). Toisekseen jos susien suojelua perustellaan päihdeongelmaisilla niin totisesti on puurot ja vellit kirjoittajalla menneet pahasti sekaisin. Mitä tulee Pöytyällä ammuttuun eläimeen ja Roman Shatziin, niin näitä asioita olen käsitellyt aikaisemmassa blogissani (kyseinen taiteilija ei ansaitse palstatilaa tässä blogissa, vink).

* Nimität alkoholisoituneita ihmisiä olioiksi (osoitat kirjoituksellasi halveksuvasi ihmisiä) vaikka he ovat ihmisiä siinä missä mekin. Miksi nimität sitten sutta? Nostatko suden korkeammalla kuin ihmisen ja jos nostat, niin eikö tämä ole erittäin luonnotonta sillä olethan sinäkin ihminen, näin ainakin minä ymmärrän.

Hely Alhainen

Peräänkuulutin vastauksellani ja vertauksellani suhteellisuudentajua, joka sinulta Marko "Vink" Lind näyttää olevan hukassa. Sudella on vähintään yhtä suuri oikeus elää kuin sinullakin. Oletko koskaan ajatellut, mistä johtuu, kun susi tulee pihapiiriin? Sen luonnollinen ruoka alkaa olla vähissä Suomen pirstotuissa metsissä. Jospa sinä "erämiehenä" jättäisit sudellekin syötävää.

Marko Lind

Sinunko mielestä Hely susilta puuttuu nyt metsästä ruoka, niinkö? Jos näin on, niin silloinhan se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että susia on metsissämme liikaa koska metsä ei pysty enää niitä elättämään. Tämä taas puolestaan tarkoittaisi sitä, että nyt pitäisi pikaisesti vähentää susipopulaatiota koska niille ei metsässä riitä ruoka (riistaeläimet susille vähissä). Miten siis on Hely - puuttuuko sinun mielestäsi edelleen susilta metsissä ruoka vai ei? Jos puuttuu, niin silloinhan se on peruste susikannan pienentämiselle koska tällöin susikanta on noussut niin suureksi että sen saaliseläimet ovat metsistä loppuneet.

Jos taas sudet tulevat pihapiireihin jostakin toisesta syystä, niin silloin ne ovat menettäneet ihmispelkonsa ja tämän vuoksi näitä häirikkösusia pitäisi ehdottomasti lopettaa.

Ps. Susien paikka on erämetsissä ja on erittäin huolestuttavaa jos niillä ei ole siellä ruokaa. Vielä huolestuttampaa on, jos ne tulevat pihapiireihin helpon ruuan toivossa vaikka metsissä olisikin ruokaa (vink).

HUOM. Pihapiireissä sekä metsissä vaeltavat koirasudet ovat asia erikseen; niitähän ei pitäisi Suomessa edes olla (vink).

Jari Hiltunen

Susien käytöksen muutos Suomessa ihmistä pelkäämättömään suuntaan huolestuttaa jo Ruotsalaisiakin, onhan heillä susikanta samaa kantaa kuin meillä Suomessa ja Venäjällä

http://www.vargfakta.se/nyheter/finska-forskare-or...
http://www.vargfakta.se/nyheter/polisen-varnar-for...

juha salminen

Susi kävi meidän mummon luona kylässa. Se oli tullut ensin pihaan ja sitten noussut ulko-oven akkunaa vasten ja huomannut viileässä eteisessä olleen eilisen karjalanpaistin. Sitten se oli avannut oven ja syönyt sen paistin. Tässä vaiheessa mummo oli jo paennut kammariin. Pihalla susi oli huomannut naapurin tenavan ja napannut sen suuhunsa ja jolkotellut läheisen järven jäälle huutava lapsi suussaan. Onneksi isä tuli kotiin ja juoksi perään ja sai suden pudottamaan naapurin Teron suustaan. Haalarit meni rikki ja Tero säikähti aika pahasti.
Nyt ollaan tällä kylällä jahdattu tuota sutta jo kolmatta viikkoa, mutta ei ole vielä saatu, vaikka jälkiä on löydetty pihoista joka yö. On se ovela otus.
Mummolle kävi lapsena semmonenkin juttu, kun se oli lehmäpaimenena metsässä, niin susi oli tullut ja tappanut yhden lehmän, imeny veret lehmästä ja mennyt sitten ja pirskotellut veret suustaan muiden lehmien päälle. Sillä tavalla se merkitsi nuo lehmät sille kuuluvaksi. Mummo juoksi itkien kotiin ja kertoi äidille mitä oli tapahtunut.

Hely Alhainen

Vielä kerran Marko Lind, tuo susien tappamisintosi vaikuttaa hyvin, hyvin oudolta käytökseltä. Annetaan susien elää, ne ovat olleet täällä kauemmin kuin me ihmiset. Sen sijaan, että kirjoittelet nettiin ylipitkiä, verkkotekstiksi sopimattomia epistoloita, neuvoisin sinua lukemaan hyviä kirjoja.

Marko Lind

Kysymys ei ole mistään susien tappamisinnosta, vaan vaatimuksesta järkevämpään susipolitiikkaan. Sitäpaitsi; sudet eivät ole olleet täällä Suomessa (kaan) ihmistä kauemmin - siitä ei ole mitään tieteellistä näyttöä.

Sinulle Hely Alhainen suosittelen blogieni lukemista - ja tulevana syksynä uutuuskirjani "Suden kahdet kasvot" lukemista KOSKA toivon sydämestäni Sinun saavan ymmärrystä susipolitiikasta sillä selvästikkin, anteeksi nyt vaan, tunnut olevan aika "vihreä" näissä asioissa:)

Käyttäjän mmr10000 kuva
Marko Reinikainen

...niin ja joo varmaan siksi kun Marko Lindin mukaan sudet eivät todistettavasti ole olleet täällä ennen ihmistä niin siksi ne voidaan lahdata tai kannat ajaa entisestään hälyttävistä lukemista alas?

Kynäsi on tylsynyt ja sanan säiläsi ruosteessa.

Miksi muuten eivät olisi olleet ennen ihmistä? Perustelehan tuo?

Susista ei muuten ole mainittavaa haittaa ja ne kuuluvat suomen luontoon.

Jari Hiltunen

Eiköhän sudet ja ihmiset tulleet tänne jääkauden jälkeen jäiden vetäydyttyä riistan perässä, että tasoissa lienevät olleet. Vai onko joku sitä mieltä että sudet tulivat tänne ennen riistaa syömään jäätä?
Hälyttäviä lukemia suomen susikannassa on paikallisesti kahdenlaisia, paikoitellen susia ei ole ollenkaa ja paikoin liikaa. Sudet leviävät vähitellen koko suomeen kuten muutaman viime vuoden aikana olemme saaneet huomata joten se ei ole ongelma mutta ongelma on tiheentymäalueet joissa niitä on liikaa ja kantaa pitäisi rajoittaa poistamalla röyhkeimmät sudet jotka eivät hanki ruokaansa luonnosta.
Tule Reinikainen katsomaan susitiheentymä alueelle niin käsität minkä verran susista on haittaa kun niitä on paikallisesti liikaa.
Olen samaa mieltä että sudet kuuluu suomen luontoon mutta ei pihoille, taajamiin, karjasuojiin eikä laitumille.

Marko Lind

Marko Reinikainen; kynässäni ei ole mitään vikaa eikä se ole tylsistynyt, vai tuntuuko sinusta siltä? Jos tuntuu, niin vastaanpa sinulle:

- Todisteita siitä että susi olisi ollut täällä ennen ihmistä ei yksinkertaisesti ole, on vain olettamuksia ja teorioita. Vai voitko sinä mitenkään aukottomasti todistaa, että susia olisi ollut aikaisemmin kuin ihmisiä?

Väittämällä että susista ei ole mainittavaa haittaa aliarvioit mm. maaseudulla asuvia karjatilallisia sekä niiden lemmikkien omistajia joita sudet ovat syöneet puhumattakaan ihmisistä, jotka joutuvat kuskaamaan lapsensa kouluun susipelon takia. Aliarvioit myös veronmaksajia joiden rahoilla järjestetään lapsille koulukyytejä susipelon takia ja joiden kukkarosta maksetaan petokorvaukset puhumattakaan suurpetotutkimuksesta johon uppoaa vuosittain miljoonia euroja. Itse asiassa koko kommenttisi oli lähimmäisten aliarvioimista ja se on erittäin surullista. Se kuvastaa sinun olevan ihminen joka ei tunne sympatiaa kärsiviä kanssaihmisiä kohtaan.

Käyttäjän mmr10000 kuva
Marko Reinikainen

Terve ja kiitos kutsusta!

Itseasiassa otan kutsusi vastaan mielelläni.
Ja avoimin mielin vaikka kirjoituksistani voi ehkä muuta toisinaan päätellä.

Minut voi kutsua ja sitä odottaen suurella mielenkiinnolla
osoitteessa murmur10000@gmail.com

Jari Hiltunen

Hyvä hetki aloittaa tutustuminen on esim. Pohjois-Savossa kun on seuraava rktl:n susi ilta, niin pääsee keskustelemaan ihmisten kanssa kasvokkain ja sieltä samalla saa sen hetken tiedot missä susilaumat silloin aiheuttaa ongelmia. Lumiseen aikaan on tietysti helpompi seurata jäljet.

Marko Lind

Jorma Laine kirjoitti:
"Jos petoja pitäisi siirtää niin miksi emme siirtäisi niitä alueille joissa susiensuojelijat asuvat - esim. Helsinkiin syömään villikaneja (vink)." (tämä siis oli minun kommenttini)

Itseasiassa, ehdotin tätä piruuttani taannottain, kun oli isompi meteli citykaneista. Ehdotukseeni kuului alueiden (kuten kaisaniemen puisto yms.) tilapäinen aitaaminen ja pari-kolme pantasutta. Ei oikein ottanut tulta vaikkakin varmasti tehokas keino olisi ollut.. :D
(tämä oli Jorman vastaus)

OMA KOMMENTTI:
Mehän olemme joissakin asioissa yllättävän samaa mieltä :D

Käyttäjän JariLehtonen kuva
Jari Lehtonen

Eiköhän tämä sudenpelon lietsonta aiheuta suurempaa tuskaa kuin sudenpelko saatika suden surmaamat ihmiset.

Odotellaan nyt rauhassa että sudet pääsevät kunnolla vauhtiin ja siinä vaiheessa kun susien tappamien ihmisten määrä ylittää ylensyönnin tappamien ihmisten määrän niin puututaan asiaan.

Marko Lind

Se ei ole sudenpelon lietsontaa kun tiedottaa suden luontaisesta käyttäytymisestä, ihan vaan vinkkinä sinulle Jari.

Eikä ylensyönnillä ole mitään tekemistä tämän keskusteluaiheen kanssa. Ylensyönnistä voit käydä keskustelua ihan jossain muussa foorumissa kuin minun blogeisssani, ihan kaikella ystävyydellä:)

Käyttäjän mmr10000 kuva
Marko Reinikainen

Ihmisen vaikutus omilla toimillaan eläinlajien sukupuuttoihin on tällä hetkellä varovaisesti sanoenkin jopa monisatakertainen - tuhatkertainen normaaliin vauhtiin luonnossa. Ihminen on syypää tähän muutokseen ja nopeuteen tällä hetkellä ja siis ainoa merkittävä syy tilanteeseen.

Meillä on velvollisuus kykenevänä lajina suojella metsiä, valtameriä ja muita biotooppeja maapallollamme mahdollistaen tällä lajien säilymisen.
Se on myös ihmisen itsensä elinehto. Emme voi erottaa itseämme luonnosta tai nostattaa itseämme ja piiloutua johonkin Jumalallisen johdatuksen salakavalaan, turvallisen tuntuiseen pumpuliin.
Tarvitsemme järkevää suojelupolitiikkaa ympäri maailman. Myös paikallis-alueelliset suojelutoimet lajien populaatioissa ovat tärkeitä. Koskien siis myös metsä-alueite jne.
Ihminen joka vähättelee mm. ”ötököitä” ei ymmärrä kokonaisuutta edes alkeellisesti.

Tätä aiheuttamaamme kuudetta sukupuuttoaaltoa ei voi enää kokonaisuudessaan pysäyttää mutta sitä voidaan hidastaa ja toivon mukaan lopullista määrää lieventää, jos vain haluamme ja vaadimme sitä. Tällä vauhdilla olemme hävittämässä seuraavien vuosikymmenten aikana jopa 40-50% lajeista joista emme tunne edes läheskään kaikkia. Tällä tulee olemaan katastrofaalinen vaikutus ihmiskuntaan ja koko maapallon ekosysteemeihin.

Emmekä me ole vaatimassa suojelua vain sudelle, mutta vastustamme päätöntä susihysteriaa tässä kohtaa. Vaadimme myös todellista monimuotoisuutta lisäävää luonnonsuojelua. Uskon että useimmat luonnon itseisarvon sekä tärkeyden myös ihmiskunnan kannalta ymmärtävät ihmiset ovat tätä mieltä kanssani.

Ehdottamasi susimäärän pudotus jonnekin 50:een yksilöön sinänsä on naurettava mihinkään perustumaton vaatimus suomen kokoisessa metsävaltaisessa (valitettavasti turhan talousmetsävaltaisessa) maassa.

Riistaeläimiä riittää ja mestästyskiintiöitä voidaan alueittain säädellä ja niitä tulee säädellä.

Käyttäjän Juniper kuva
Eva Söderholm

Sudet eivät kuole sukupuuttoon näillä leveysasteilla: Venäjällä niitä on kymmeniätuhansia. Ei suomalaisten tarvitse sietää petoja kotipihoillaan. Kyllä miehen pitää saada puolustaa kotiaan sutta vastaan.

Toimituksen poiminnat